Aktuality
| autor: Martin Boška

Zelená karta byla poprvé udělena ve finále Univerzitní futsalové ligy

ig-liga-7.png foto: Martin Boška

Kromě napínavé podívané mohli diváci v brněnské hale při finále Univerzitní futsalové ligy vidět také v soutěži historicky první udělení zelené karty. Od rozhodčího jí za hru fair-play uviděl ostravský Adam Rončka, který se zprvu poměrně divil.

 „Popravdě jsem vůbec nevěděl, co zelená karta znamená. Nejdřív jsem se trochu rozčiloval, ale pak mi rozhodčí vysvětlili, že to je za fair-play. Míč se ode mě jasně odrazil do zámezí a rozhodčí to neviděli, tak jsem se přiznal,“ řekl ke svému počinu čerstvý mistr ligy v dresu Báňské Adam Rončka.

S konceptem zelené karty přišel univerzitní futsal jako vůbec první. Ocenění férového chování známé spíše ze zahraničí si v prostředí univerzitního sportu hledá svou cestu tuzemskou scénou.

„Jedná se o poukázání a ocenění činů fair play, jehož cílem je zkulturnění sportovního prostředí. Chceme tím poukázat na férové činy, které by měly být běžné, ale jak vidíme na hřištích, ne vždy tomu tak je. Bylo by pěkné, kdyby se situace obrátila a fair play gesta byla naprosto běžnou součástí hry,“ vysvětlil předseda ligy a elitní mezinárodní rozhodčí Jan Kresta.

„Věřím, že tím pomáháme zachování ducha fair-play, který ke sportu neodmyslitelně patří. Podobně jako se dlouze v zápasech řeší fauly a následně udělené žluté karty, by se měly vyzdvihovat i opačné situace, kdy se hráč zachová v rámci zdravého a férového soutěžení,“ dodal. 

Prvním udělením však tato myšlenka rozhodně nekončí a hledá podporu napříč futsalovým prostředím. „Jedná se o úvodní fázi, ve které chceme ukázat, že něco takového děláme a kde jinde začít než v univerzitním prostředí. Postupně se budeme snažit do toho zahrnout širokou futsalovou veřejnost a poznat jejich názory. Myslím si, že to má své místo i na vyšší úrovni. Pokud se nám postupně podaří vyvolat veřejnou diskuzi, organizovat nějaké workshopy, tak věřím, že můžeme posouvat úroveň sportu k lepšímu, aby v něm férových činu bylo víc a víc,“ uvedl Jan Kresta, který situaci vnímá z pozice sudího.

K myšlence ohodnocování mimořádných férových činů se již nyní hlásí celá řada futsalových osobností. Mezi ambasadory patří například legendární Martin Dlouhý s bývalým reprezentačním brankářem Otou Stejskalem. Koncept má podporu také u elitního českého rozhodčího Ondřeje Černého a hvězd národního týmu bratrů Drozdových s Matějem Slováčkem.