Aktuality
| autor: Ondřej Zlámal

Aitana Bonmatí: Zlepšily jsme fyzickou připravenost, proto dominujeme

bonmati2.jpg foto: UEFA.com

Záložnice Barcelony a španělské reprezentace Aitana Bonmatí převzala v Monaku cenu pro Nejlepší fotbalistku roku. Bylo to zasloužené ocenění, vyhrála, co se dalo. Po převzetí ceny se vyjádřila i k situaci, která vznikla v její zemi po slavnostním ceremoniálu předávání zlatých medailí.

Blahopřejeme k zisku zaslouženého ocenění. Barcelona vyhrála Ligu mistryň, národní tým mistrovství světa, proč podle vás v současnosti dominuje Španělsko ženskému fotbalu?

Děkuji. Myslím si, že jsme v posledních letech opravdu tvrdě pracovaly a zlepšily jsme se. To zlepšení se týká zejména naší fyzické připravenosti. My jsme vždy měly talentované hráčky, byly jsme na tom dobře technicky, ale musely jsme zapracovat na fyzičce a síle a to se nám povedlo. Nyní můžeme hrát vyrovnané zápasy a porazit každého na světě a máme i výsledky na klubové úrovni. Vyhrály jsme Ligu mistryň a s reprezentací mistrovství světa. Byl to pro nás naprosto úžasný rok.

Byl to pro vás nejlepší rok vaší kariéry?

Samozřejmě, že byl. Byl to nejlepší rok od té doby, kdy jsem se stala profesionální fotbalistkou. V posledních letech jsem se s Barcelonou i reprezentací hodně zlepšovala. A co o tomto roce říct? Nemám na to vhodná slova. Vítězství v Lize mistryň i na světovém šampionátu a to, jak jsem se posunula dopředu jako fotbalistka, toho všeho si hrozně vážím a tento rok zůstane navždy v mém srdci.

Způsobem vaší hry projevujete velkou vášeň pro fotbal, pro sport. Vidíte se jako vzor jenom pro mladé fotbalistky ve Španělsku, nebo také pro holky a kluky, co hrají fotbal, na celém světě?

Já se vždy snažím říct, že chci být příkladem také pro kluky, nejenom pro holky. Pro malé kluky je důležité, aby viděli kromě mužských vzorů i ty ženské. Pamatuji si, že když mi bylo deset, jedenáct, tak jsem měla za vzory jenom fotbalisty. Vždy jsem měla vzory v Iniestovi a Xavim. Ale dnes je důležité, abychom byly vzory pro kluky i pro holky.

Jak moc se ženský fotbal v posledních letech posunul, zejména po zavedení nového formátu Ligy mistryň? Co by mohlo být dalším impulzem pro pokračování takového vývoje?

V posledních letech vidíme v ženském fotbale opravdu velký posun vpřed. Pamatuji si, že jsme před šesti lety hrály s Minskem v Barceloně a tribunách byly tři tisícovky diváků. Dnes hrajeme v Lize mistryň před plným stadionem, zaplněné stadiony byly i na mistrovství světa. Je to pro nás sen. A co se týká dalších kroků…sami vidíte, co se v posledních dnech děje ve Španělsku. Jsme v situaci, kdy za něco bojujeme a existuje stále spousta věcí, které se musí udělat.

Váš historický úspěch na mistrovství světa byl zastíněn negativní událostí. Jak to vy sama cítíte?

Je pravda, že máme za sebou velice úspěšný rok s klubem i reprezentací, ale lidé nemluví o šampionátu, o tom, co jsme dokázaly. Stálo nás to spoustu práce, splnily jsme si velké sny. Je to škoda, ale jak jsem říkala na pódiu, musíme pracovat na tom, aby se naše společnost zlepšila. Musí se toho udělat v tomto ohledu ještě hodně. To, co se stalo, se stalo z nějakého důvodu a doufám, že to bude sloužit jako precedent pro budoucnost.