Reference
| autor: Ondřej Zlámal

Vychází nový Manuál pro trenéry, rodiče a děti

P2040632.JPG foto: Ondřej Zlámal

FAČR vydává druhé, aktualizované vydání Manuálu pro trenéry, rodiče a děti. Obsahuje nové kapitoly o důležitých tématech, novou zelenou kartu RESPECT a desatero FAIR PLAY.

Manuál pomáhá trenérům a rodičům v situacích, se kterými se mohou setkat ve vlastní praxiů a nabízí jim cenné rady a řešení nejenom pro krizové konflikty, ale také každodenní situace, ve kterých se trenéři a rodiče mohou octnout.

Michaela Veselá, manažerka sociálních projektů FAČR k novému vydání manuálu na tiskové konferenci uvedla: „Nové vydání obsahuje 10 principů Fair play a zelenou kartu Respect. Chceme, aby témata fair play byla řešena v praxi už od nejmenších dětí. Důležitá je také kapitola, která definuje role trenéra, hráče a rodičů. Přidali jsme také téma úmrtí, které přinesla pandemie covidu a trenéři se na nás obraceli s žádostmi o radu, jak v takových případech postupovat. V tomto ohledu nám výrazně pomohla Linka bezpečí. Kromě rad a návodů manuál obsahuje také odkazy na to, kam se obrátit na profesionální pomoc.“

K motivaci vydání manuálu pak Veselá dodala: „V České republice neexistuje žádná nauka o duševním zdraví, přestože víme, že většina psychických nemocí a traumat vzniká v dětském věku. Je to jeden z důvodů, proč jsme manuál vydali. Děti nikdo neučí, jak pracovat s emocemi. Trenéři jsou mnohdy první, kdo dětem ukáží, že psychická i fyzická stránka jsou pevně propojeny. Důležité je, že jedna složka bez druhé nemůže fungovat. Trenéři mají velkou odpovědnost, mohou dětem pomoci, ale také velmi ublížit, chci, aby se nad tímto aspektem své práce zamysleli. Rádi bychom vyvolali širokou diskusi o této tématice.“

Manuál bude k dispozici v elektronické verzi na webových stránkách svazu, deset tisíc kopií pak bude šířeno přes krajské a okresní svazy.Pro trenéry a veřejnost budou připraveny tři semináře spojené s touto tématikou, které bude možné sledovat také online.