Reference
| autor: CZECH 4 SPORT

V ŘECKU SE PEROU FANOUŠCI I FUNKCIONÁŘI, LIGA PŘERUŠENA NA NEURČITO

recko800.jpg foto: Fanoušci Řecka na UEFA EURO 2012. Foto: Ondřej Zlámal

V reakci na výtržnosti během aténského derby mezi Panathinaikosem a Olympiakosem (zápas skončil předčasně výsledkem 2:1 pro domácí) se řecká vláda rozhodla až do odvolání pozastavit zápasy profesionálních soutěží v zemi.

Ke středečnímu rozhodnutí přispěl i incident na ligovém shromáždění, kde se do bitky pustili pro změnu funkcionáři obou zmiňovaných klubů. Do konce nejvyšší řecké soutěže zbývá odehrát devět kol a obhájce titulu Olympiakos má na prvním místě před Panathinaikosem tříbodový náskok.

Zápas dvou odvěkých rivalů přitom málem ani nezačal. Už při nástupu hráčů zasypali fanoušci hřiště světlicemi, lahvemi a kamením, z nichž některé mířily na funkcionáře hostujícího týmu (fanoušci hostů podle pravidel řecké Super ligy nebyli na stadionu vůbec přítomni). Domácí fans během zápasu několikrát vběhli na hrací plochu a rozhodčí nakonec utkání „odpískal“ několik minut před skončením řádné hrací doby.

Řecká nejvyšší soutěž je přitom v letošní sezoně přerušena už potřetí. Poprvé se nehrálo v září, kdy násilnosti během zápasu třetí nejvyšší soutěže stály život jednoho z fanoušků, podruhé pak v listopadu, kdy byl napaden a těžce zraněn jeden ze členů komise rozhodčích.

Kdy se soutěže opět rozběhnou, není v tuto chvíli vůbec jasné. Nová vláda, která vzešla z voleb na začátku letošního roku a ve které má vedoucí roli radikálně levicová strana Syriza, vyhlásila řešení problému násilí na stadionech jako jeden ze svých cílů. Kluby chce donutit k razantním opatřením: Důkladnějším kontrolám u vstupů, instalaci kamerových systémů nebo prodeji vstupenek pouze držitelům fanouškovských karet. Pokud se nepodaří tyto podmínky splnit, reálně hrozí i odložení startu příští sezóny.

Problém s fanoušky trápí Řecko dlouhodobě a žádná z vlád zatím nedokázala sáhnout k dostatečně efektivnímu opatření, které by situaci na stadionech uklidnilo. Letošní sezónu navíc provází i finanční problémy některých klubů. Super liga přišla kvůli neplnění finančních pravidel už o dva své účastníky – Niki Volos a slavnější OFI Kréta, kde kvůli dlužnému platu skončil i trenér Gennaro Gattuso.

AUTOR: VOJTĚCH RAIMAN