Reference
| autor: Ondřej Zlámal

Svitková přestoupila do jednoho z nejlepších týmů světa

Katerina_Svitkova_Chelsea_FC.JPG foto: Chelsea FC

Česká reprezentantka Kateřina Svitková přestupuje v rámci Londýna z West Hamu na jednu z neprestižnějších adres ženského fotbalu. Podepsala smlouvu se slavnou Chelsea FC, úřadujícím anglickým mistrem.

S týmem se zapojí do letní přípravy, čeká ji turné po USA. Čtyřnásobná nejlepší česká fotbalistka roku si vybrala číslo 13.

Ve West Hamu nastoupila rodačka z Plzně do 34 zápasů v první anglické Super League, ve kterých vstřelila pět branek. Do londýnského klubu přestoupila z pražské Slavie, kde nasbírala 177 startů a stala se nejlepší střelkyní první ligy v sezonách 2016/17 a 2017/18. Získala také zkušenosti s UEFA Women´s Champions League, v sezoně 2018/19 se její dalekonosná branka ze zápasu s Bayernem dostala do nominace mezi tři nejlepší góly sezony.

V reprezentaci Svitková debutovala v sedmnácti letech proti Itálii v kvalifikaci mistrovství světa v roce 2014, od té doby má na svém kontě 31 startů a 17 branek.

„Prožívám svůj sen! Od dětství Chelsea fandím a vždy jsem za ni chtěla hrát. Této úžasné příležitosti si opravdu vážím. Chelsea je velkoklubem s neuvěřitelnou historií v mužském i ženském fotbale, má ty nejlepší hráčky a trenérský štáb a už se nemohu dočkat, až se s nimi seznámím. Klub má také ty nejlepší fanoušky a těším se na setkání s nimi na stadionu Kingsmeadow. Ráda bych vyhrála všechno, co vyhrát jde, a vím, že s Chelsea to bude možné!“

Trenérka týmu Emma Hayesová přestup české fotbalistky přivítala z mnoha důvodů. „Během dvou let udělala Katka ve West Hamu velký pokrok. Sledovali jsme ji delší dobu a víme, že může nabídnout týmu velkou kvalitu v záloze, ale také na pozici staženého křídla. Je univerzální a má velkou dynamiku, navíc má opravdu ráda Chelsea. Je to typ fotbalistky, kterou jsme delší dobu hledali, a víme, že pro úspěch týmu v dresu Chelsea udělá vždy maximum. Těšíme se, až se zapojí do letní přípravy.“

Foto: Chelsea FC