Aktuality
| autor: Václav Hanzlík

Schalke zná cestu. Dát šanci mladíkům

ligamajstrov.JPG foto: CZECH 4 SPORT

V Gelsenkirchenu bylo poslední dobou poměrně neklidno. Sérii nematných výkonů odnášel především defenzivně smýšlející kouč Roberto Di Matteo. Po úterní překvapivé výhře 4:3 na hřišti Realu Madrid však Schalke 04 vidí světlo na konci tunelu. Musí dát šanci mladíkům.

Vstup do jarní části bundesligy? Pro fanoušky Schalke 04 zklamání. „Königsblauen“ po sérii matných výkonů klesli na páté místo tabulky, tedy na příčku, která jim nezaručuje pro příští sezonu Ligu mistrů. Ta je přitom jedním z hlavních sezónních cílů. Vše vyvrcholilo debaklem v revírním derby v Dortmundu. Po něm už se v Německu spustila lavina kritiky především na hlavu trenéra Roberta Di Mattea. Trnem v očích byl především jeho defenzivní styl fotbalu.

„Co se divíte, nic jiného hrát neumí. Ukázal to i v Chelsea,“ zaznívalo z úst expertů směrem k muži, jenž s londýnským klubem vyhrál Champions League. Pravda, ne úplně líbivým stylem, nicméně ušatý pohár už mu nikdo nikdy neodpáře.

Kritice se nevyhnuli ani zkušenější borci oblékající dres S04. Di Matteovi bylo rovněž vyčítáno, že i přes početnou marodku nedává větší prostor mladíkům. Jejich čas přišel v odvetě osmifinále Champions League na stadionu San Bernabeu. Devatenáctiletý Max Meyer v základu, stejně starý Leroy Sané přišel na hřiště po půl hodině a po přestávce se zapsal mezi střelce. Schalke sice s Realem vypadlo, ale důležitější pro něj je zjištění, že umí hrát s těmi nejlepšími a mladíci se neztratí. Třeba gólmana Wellnereuthera jste již určitě také zaregistrovali.

Na druhé straně se mluví o tom, že třeba štědře vydělávající Kevin Prince Boateng by mohl v létě odejít. Mladíky by místo něj mohl od nové sezony krotit třeba Samir Khedira, o něhož v Gelsenkirchenu hodně stojí. Mnohem důležitější však je, aby pokračovala integrace vlastních mladých hráčů. Schalke zná cestu, důležité je, jestli na ní zůstane.

Blogy

Blog Ondřeje Zlámala

Slavia si neumí poradit se zataženou obranou

Fanoušci Slavie jakoby sledovali loňskou sezonu ze záznamu. Slavia prohospodařila náskok na čele tabulky a zatímco vloni nepohrdla titulem Plzeň, tentokrát má k němu našlápnuto Sparta. Červenobílí... >>
Blog Martina Michalce

Na své fotbalové škole mluvil Petr Čech o posunu mladé generace i o své budoucnosti

Po dlouhých třech letech se Petr Čech dostal osobně na svoji fotbalovou školu. A dokonce poprvé v pozici někoho, kdo nemusí řešit neodkladné pracovní záležitosti spojené s novou sezonou. Na konci... >>
Blog Martina Bošky

Vzestup českého ženského fotbalu? Diametrální. Není se vůbec za co stydět, ba naopak

V souvislosti s ženským fotbalem si v posledních dnech vybavíme především obrovské zklamání, které přineslo penaltové vyřazení v baráži o postup na evropský šampionát. Fotbalistky měly postup... >>