Blogy

Slavia si neumí poradit se zataženou obranou

Ondřej Zlámal | 15.05.2023
P2190977.JPG foto: Ondřej Zlámal

Fanoušci Slavie jakoby sledovali loňskou sezonu ze záznamu. Slavia prohospodařila náskok na čele tabulky a zatímco vloni nepohrdla titulem Plzeň, tentokrát má k němu našlápnuto Sparta. Červenobílí si znovu nechali utéct klíčové body proti slabším soupeřům, kteří proti ní postavili důsledný obranný blok, spolehli se na kontry a standardky.

Slavii v těchto zápasech chybí střelba ze střední vzdálenosti, která je proti zatažené obraně dobrou zbraní, je třeba mít efektivní standardky a vyvarovat se chyb v obraně (pět doteků ve vápně bez odkopnutí míče, je prostě moc).Když už to nejde efektivně dopředu, je třeba alespoň neinkasovat.

Nemyslím si, že by fanoušci od Slavie chtěli změnu náročného, atraktivního stylu hry s velkým pohybem hráčů, kontry, útoky po křídlech. Herní styl je atraktivní a přílákal do Edenu rekordní návštěvy. Co si myslím, že by mohlo v takových zápasech venku pomoci, je občas v některé fázi zápasu vytáhnout stejnou medicínu a na soupeře si v obranném bloku počkat. Budějovice by hru třeba neotevřely, ale Spartu by pískající tribuny z bloku vytáhly. Jinak je to všechno omílané dokole, ale jak říkal Tomáš Holeš, Slavia se do této situace nemusela dostat. Stačilo doma porazit Hradec. Těžko vyhrát na Letné tříkrát za sezonu, výhra, remíza a prohra je naprosto vyrovnaná bilance. Potiže se vyrobily v jiných zápasech.

Slavia bude mít s velkou pravděpodobností přes léto znovu stejný úkol - zanalyzovat nevydařená utkání z jarní části tak, aby se celý scénář neopakoval do třetice.