O nás
| autor: Ondřej Zlámal

Mickaël Tavares: Jednou se do Čech vrátím

tavares2.png foto: Ondřej Zlámal

Návrat senegalského reprezentanta Mickaȅla Tavarese do Synot ligy trval půl sezony. V dresu FK Mladá Boleslav odehrál 13 zápasů a vstřelil jeden gól. Stejně jako před lety ve Slavii působil pod vedením trenéra Karla Jarolíma. K novému angažmá v Austrálii mu naopak výrazně pomohlo i doporučení sparťanského kouče Vítězslava Lavičky. S naším serverem CZECH 4 SPORT mluvil před svým odletem k protinožcům.

Jak k vašemu angažování v Sydney došlo?
Klub o mne projevil zájem. Trenér Sydney Graham Arnold telefonoval Vítězslavu Lavičkovi a ptal se na mne, trenér Sparty mne doporučil, že jsem dobrý hráč. Na australskou ligu hrozně těším, slyšel od všech jen pozitivní věci. Navíc další posilou bude můj bratranec Jacques Faty, který hrál ve Marseille a v dalších francouzských klubech. Byl jsem překvapený tím, kolik chodí na zápasy fanoušků a jak dobrou dokáží vytvořit atmosféru.

Ze Synot ligy odcházíte po půl roce, jaké bylo znovushledání s trenérem Karlem Jarolímem?
Navázali jsme na to, kde jsme před lety ve Slavii skončili. Už jsem věděl, co mne čeká. Srovnávat s příchodem do Slavie to moc nejde. Tehdy jsem přišel z amatérského klubu do týmu, který postoupil do Ligy mistrů a slavil velké úspěchy. Pro mne to byla obrovská změna dostat se do takových podmínek, být v týmu s tak výbornými fotbalisty. Do Boleslavi jsem přišel už zkušenější. Co se týká stylu týmu, tak mi přijde, že v Boleslavi jsem toho přece jenom víc naběhal. Ve Slavii jsme většinou měli herní převahu a míč na kopačkách.“

Vstřelil jste jednu branku a zase stejnému soupeři jako před lety... vzpomněl jste si na to?
Hned jsem si říkal, že zase jsem dal gól Bohemce. Na Strahově to tehdy bylo patičkou. Tolik branek nedávám, abych si je nepamatoval.

Jaké to bylo nastoupit zase proti Slavii?
Kotel Slavie skandoval moje jméno, potěšilo mne to. Jsou to nejlepší fanoušci v Čechách. Zápas proti nim měl ze všech utkání, co jsem hrál, nejlepší atmosféru. Těšil jsem se i na návrat do Edenu, ale to už bohužel nestihnu. Ale není všem dnům konec, třeba se jednou vrátím.

Předpokládám, že na Slavii máte jen ty nejlepší vzpomínky...
Bylo to nejlepší období mé kariéry. Měli jsme tehdy vynikající mužstvo. S Tijanym jsme mohli hrát poslepu, napravo hrával Krajčík, který mi vždycky nabídl řešení herní situace, vzadu byli Suchý a Brabec, v brance Vaniak. Výborný byl i Dřížďal, kterého pak zbrzdilo zranění. Dobře se mi hrálo i s Jardou Černým. Byly to krásné časy. Vrchol mé kariéry.

Budete Slavii i Synot ligu sledovat i ze Sydney?
Nikdy jsem Slavii nepřestal sledovat. Do Prahy jsem se vracel, i když jsem působil v Německu. Když jsem odcházel do Hamburku, byla Slavia před Spartou. Minulou sezonu jsem nemohl věřit tomu, že hraje o sestup. Její fanoušci by si zasloužili, aby patřila mezi top tři týmy. Snad se zase brzy dostane výš.

Vzpomínkový rozhovor o působení ve Slavii s Mickaȅlem Tavaresem najdete v knize Vzpomínky
mistrů, která vyjde na podzim 2015.

Ondřej Zlámal

 

https://www.czech4sport.cz/uploads//images/profile_photo/ondra_o-nas.png
Mgr. Ondřej Zlámal

Vystudoval obor angličtina-čeština na FFUK. Po studiu pracoval jako učitel angličtiny, překladatel a sportovní reportér. V období 2003-2011 působil ve Slavii, v posledních čtyřech letech jako její mluvčí. V současnosti je fotbalovým reportérem a korespondentem pro zahraniční agenturu. Fotbal sleduje odmalička, jeho nejstarší vzpomínkou je zápas Slavia –LIAZ Jablonec, který skončil vítězstvím domácích 7:1.

zlamal@czech4sport.cz

https://www.czech4sport.cz/uploads//images/profile_photo/rosta_o-nas.png
Rostislav Bakula

Studoval pedagogickou fakultu na JU ČB, obor čeština-výtvarná výchova. V roce 2006 se začal věnovat grafickému designu, který ho vždy zajímal. Začínal v grafickém studiu tiskárny Protisk, od roku 2008 pak působí jako grafik na volné noze – především v Praze. Podílel se na zakázkách pro firmy jako Telefónica O2, Česká pojišťovna, Adidas, Greenpeace, Oriflame, automobilky Audi a Volkswagen atd. Později se začal věnovat také webové grafice.

bakula@czech4sport.cz