Blogy
| autor: Václav Hanzlík

Reus a BVB? Sňatek z rozumu

bvb_logo.png
Echte Liebe. Pravá láska. Slogan vyjadřující oddanost fanoušků Borussie Dortmund ke žlutočerným barvám. Tento týden vyznal lásku klubu z Vestfálska i záložník Marco Reus, když podepsal nový kontrakt až do roku 2019. Z jiného úhlu však může jít spíše o sňatek z rozumu, který si zaslouží palec nahoru. Na obě strany.
 
Ve chvíli, kdy Borussia nezažívá zrovna pohodové časy a bojuje v Bundeslize o záchranu, je informace o udržení skvělého záložníka na další čtyři roky pro všechny příznivce klubu perfektní zprávou. Dokonce i obchod se suvenýry se v ten den vytasil se speciální akcí: zdarma vám na dres nalepíme jmenovku REUS.
 
Když pětadvacetiletý fotbalista vstoupil do kabiny, ostatní spoluhráči mu prý spontánně zatleskali a potřásli pravicí. Následně záložník vyprávěl klubové televizi, jak rád spojí svou budoucnost s klubem a regionem, v němž vyrůstal. Dojemný příběh. Prostě „echte Liebe“.
 
Na druhou stranu lze prodloužení smlouvy interpretovat i jinak. Jako sňatek z rozumu, z něhož budou těžit obě strany. Proč? Marco Reus byl ještě nedávno horkým zbožím, po němž do regálu natahovaly ruce Real Madrid, Manchester United či Bayern Mnichov. V posledních týdnech a měsících však přestupové spekulace utichly, což může být způsobené opakovanými zraněními (Reus kvůli tomu přišel i o MS), slabší momentální formou, nebo třeba skandálem s neexistujícím řidičským oprávněním.
 
Ano, nejenom větší kluby si dnes hráče proklepávají po všech stránkách, zajímá je i to, jak se hráč chová
a vystupuje v soukromí. Když například kdysi Hamburku sledoval Jürgena Kloppa coby kouče Mainzu jako možného kandidáta, prý se bossům nelíbilo, že na trenérskou lavičku usedá v riflích, nebo teplákách. Řízení bez platného oprávnění tak Reusovi určitě plusové body nepřidalo.
 
Je tedy pravděpodobné, že v této situaci rád kývnul na nový kontrakt, který ho podle německých médií vystřelil mezi TOP boháče. Ročně si prý přijde na deset milionů eur (cca 280 milionů korun). Reus tedy může být spokojený. Klub ale taky. Dal fanouškům v těžkých časech pozitivní signál a naději. Navíc zažehnal černý scénář, že si během léta někdo odvede drahokam prakticky zadarmo, jako se to stalo u Maria Götzeho a Roberta Lewandovského (oba Bayern).
 
Tento kšaft z rozumu prostě dává smysl. A vůbec nevylučuje, že Reus v létě změní dres. Vždyť pokud by v Dortmundu zůstal celé následující čtyři roky, stálo by to klub bezmála 65 milionů eur (40 na platu, minimálně 25 za případný transfer). No a neozvou se náhodou Mats Hummels, Marcel Schmelzer nebo Nuri Sahin, že chtějí dorovnat plat na úroveň kolegy? I nad tímto nebezpečím kluboví bossové jistě přemýšleli.
 
V létě zřejmě dojde v kádru BVB k pořádnému průvanu. Šéfové klubu se netají tím, že někteří dosud nedotknutelní a hlavně drazí borci mohou kádr opustit. Chtění jsou pouze hráči, kteří se plně identifikují s filozofií BVB – Marco Reus má být lídrem nové Borussie Dortmund a vzorem pro ostatní. A pokud to náhodou nevyjde, škodná nezůstane ani jedna ze stran.  

 

JAK BY MOHLY VYPADAT LETNÍ ZMĚNY V KÁDRU:

 

Odchody:

  • Henrikh Mkhitaryan – nenaplnil očekávání, v hledáčku prý ho má Juventus.
  • Ciro Immobile – poptává se na něj Liverpool.
  • Kevin Groβkreutz – řádí hlavně mimo hřiště, fotbalově šel dolů.
  • Miloš Jojič – sedí na tribuně, nedokázal se prosadit.
  • Adrian Ramos – Přišel z Herty Berlín, neukázal nic.

Mají to nahnuté:

  • Roman Weidenfeller – klub se poohlíží po mladším gólmanovi.
  • Marcel Schmelzer – změna by mu zřejmě prospěla.

Kdo je v hledáčku:

  • Samir Khedira – v létě k mání zdarma z Realu. Loví ho ale i v Anglii.
  • Dennis Praet – talent, co v létě opustí Anderlecht.
  • Max Kruse – podle výstupní klausule může v létě odejít z Gladbachu. Větří to i ve Wolfsburgu.
  • Marc – André ter Stegen – v Barceloně leští lavičku…

 (přestupové spekulace podle dnešního vydání deníku Bild)