Aktuality
| autor: Václav Hanzlík

PROFIL: Kanonýr Bas Dost

foto: Václav Hanzlík
Jeho jméno jste museli v posledních dnech zaznamenat. Na jaře má doslova famózní formu a průměr dva góly na zápas. V zeleném dresu Wolfsburgu sestřelil Bayern Mnichov i Sporting Lisabon. Seznamte se, teď pálí ostrými „plochonohý“ BAS DOST!
 
Hned v prvním jarním duelu si dvěma trefami smlsnul na hvězdném Bayernu Mnichov. Stejný kousek vytáhnul i proti Hoffenheimu a v Leverkusenu přidal ještě dva fíky navrch. Po čtvrtečním duelu Evropské ligy se Sportingem Lisabon si konečně mohl oddychnout: „Konečně dávám DOST gólů“.
 
Po příhodu z Heerenveenu, jehož pokladník za něj v létě 2012 vyinkasoval sedm milionů eur, zůstával útočník za očekáváním. Slibovaná porce gólů nepřicházela. Experti o jeho kvalitách pochybovali. „Několik měsíců jsem kolem sebe poslouchal, jestli jsem dostatečně dobrý, zda nebudu muset zase odejít,“ přiznal nyní pětadvacetiletý fotbalista pro Bild. „Věřím, že teď jsem všem odpověděl,“ oddychnul si po famózním vstupu do jara.
 
Čím si vysvětluje změnu? Třeba tím, že si konečně může do kopeček o velikosti 48 (!) zase dávat speciální vložky, má totiž ploché nohy. Před tím měl zrněný kotník a kvůli tomu musel hrát bez nich. „S vložkami mi nohy v kopačkách sedí daleko lépe,“ směje se Bas Dost.
 
Oblíbený je Nizozemec i v kabině. Kromě bodů zajistil svým parťákům i speciální den volna navíc a vysloužil si i zajímavé srovnání. „Jeho čtvrtý gól? To moc hráčů nedokáže, možná tak Ibrahimovič,“ řekl na jeho adresu André Schürrle, jenž do Wolfburgu přestoupil z Chelsea.
 
Za seniorskou reprezentaci Nizozemska si zatím nezahrál. Pokud ale bude takto pokračovat, těžko jej budou trenéři Oranjes přehlížet. Ve Wolfsburgu mu ale v létě přibude konkurence. Klub se chce vyšvihnout mezi elitu a tomu odpovídají i plány. Pro Ligu mistrů, Bundesligu a domácí pohár je potřeba mít dostatečně široký a kvalitní kádr. Vedle Dosta a Niklase Bendtnera tak klub shání ještě jednoho útočníka. Vedení se již vyptávalo na Alvara Moratu z Juvetusu či Romela Lukaka z Evertonu.

Elitní střelec prostě nemá lehký úděl. I když gólů teď dává opravdu DOST…

Blogy

Blog Ondřeje Zlámala

Slavia si neumí poradit se zataženou obranou

Fanoušci Slavie jakoby sledovali loňskou sezonu ze záznamu. Slavia prohospodařila náskok na čele tabulky a zatímco vloni nepohrdla titulem Plzeň, tentokrát má k němu našlápnuto Sparta. Červenobílí... >>
Blog Martina Michalce

Na své fotbalové škole mluvil Petr Čech o posunu mladé generace i o své budoucnosti

Po dlouhých třech letech se Petr Čech dostal osobně na svoji fotbalovou školu. A dokonce poprvé v pozici někoho, kdo nemusí řešit neodkladné pracovní záležitosti spojené s novou sezonou. Na konci... >>
Blog Martina Bošky

Vzestup českého ženského fotbalu? Diametrální. Není se vůbec za co stydět, ba naopak

V souvislosti s ženským fotbalem si v posledních dnech vybavíme především obrovské zklamání, které přineslo penaltové vyřazení v baráži o postup na evropský šampionát. Fotbalistky měly postup... >>