Aktuality
| autor: Ondřej Zlámal

Představení soupeře: Lotyšsko má dva body a jediný gól

litva.png foto: Twitter - @kajbumba

Dva body za bezgólovou remízu v Kazachstánu a remízu 1:1 doma s Tureckem. Jeden jediný gól a páté místo ve skupině. Příští soupeř české reprezentace v kvalifikaci na UEFA EURO 2016 nepřijede do Prahy v roli favorita.

Zatím se svěřenci trenéra Marianse Paharse radovali ze vstřelené branky jenom jednou, když jablonecký Šabala proměnil proti Turecku pokutový kop.  „Je to hlavní hvězda jejich reprezentace, sledovali bychom ho, i kdyby nebyl v Jablonci,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci trenér Pavel Vrba a s úsměvem dodal, že asi požádá kolegy ze severu Čech o video.

V 23-členné nominaci je jen pět hráčů, kteří hrají doma v Lotyšsku. Kvůli zraněním z ní vypadl záložník Hamburku Artjoms Rudņevs a záložník Aleksandrs Cauņa z CSKA Moskva.

Trenér Pahars už jednu zkušenost s českým fotbalem má. Na devět minut ještě jako hráč naskočil na UEFA EURO 2004 v Portugalsku do zápasu proti české reprezentaci, který Češi vyhráli 2:1. V tomto utkání hrál Petr Čech a Tomáš Rosický. Lotyšskou branku střežil tehdy Aleksandrs Koļinko, kterému je už 39 let a stále je jedničkou – odchytal všechny čtyři dosavadní kvalifikační duely.

Druhý zápas v moderní době naše reprezentace sehrála v srpnu 2010 v Liberci, kde vyhrála 4:1, jediný gól soupeře dal tehdy v nastavení Cauna. Spolu s předválečnou výhrou 4:0 tak mají Češi se svým soupeřem 3 výhry se skóre 10:2.

Účast na UEFA EURO 2004 je také jediným výrazným úspěchem pobaltského státu. Vybojovali ji v play-off právě proti Turecku (1:0 doma a 2:2 venku). V Portugalsku pak Lotyši získali i bod za bezbrankovou remízu s Německem.

Lotyši se sejdou 23.března v Norimberku, kde budou mít svůj tréninkový kemp. Po zápase v Edenu je čeká přípravné utkání s Ukrajinou.

Nominace:

Brankáři: Aleksandrs Koļinko (Baltica Kaliningrad), Pāvels Šteinbors (Górnik Zabrze), Andris Vaņins (Sion)

Obránci: Kaspars Gorkšs (Ergotelis), Narvis Bulvitis (Aarau), Antons Kurakins (Ventspils), Gints Freimanis (Jelgava), Vladislavs Gabovs (Skonto), Kaspars Dubra (Ventspils), Vitālijs Maksimenko (VVV Venlo), Vitālijs Jagodinskis (Hoverla)

Záložníci: Alans Siņeļņikovs (Skonto), Jānis Ikaunieks (Méty), Artūrs Zjuzins (Baltica Kaliningrad), Igors Tarasovs (Bjalstoka Jagelonia), Oļegs Laizāns (Jenisej), Aleksandrs Fertovs (Korona), Aleksejs Višņakovs (Cracovia), Jurijs Žigajevs (Ventspils), Andrejs Kovaļovs (Dacia)

Útočníci: Deniss Rakels (Cracovia), Eduards Višņakovs (Ruch), Valērijs Šabala (FK Baumit Jablonec)

 

Výsledky v kvalifikaci UEFA EURO 2016:

Kazachstán - Lotyšsko 0:0

Lotyšsko - Island 0:3

Lotyšsko - Turecko 1:1

Nizozemí - Lotyšsko 6:0

 

 

Blogy

Blog Ondřeje Zlámala

Slavia si neumí poradit se zataženou obranou

Fanoušci Slavie jakoby sledovali loňskou sezonu ze záznamu. Slavia prohospodařila náskok na čele tabulky a zatímco vloni nepohrdla titulem Plzeň, tentokrát má k němu našlápnuto Sparta. Červenobílí... >>
Blog Martina Michalce

Na své fotbalové škole mluvil Petr Čech o posunu mladé generace i o své budoucnosti

Po dlouhých třech letech se Petr Čech dostal osobně na svoji fotbalovou školu. A dokonce poprvé v pozici někoho, kdo nemusí řešit neodkladné pracovní záležitosti spojené s novou sezonou. Na konci... >>
Blog Martina Bošky

Vzestup českého ženského fotbalu? Diametrální. Není se vůbec za co stydět, ba naopak

V souvislosti s ženským fotbalem si v posledních dnech vybavíme především obrovské zklamání, které přineslo penaltové vyřazení v baráži o postup na evropský šampionát. Fotbalistky měly postup... >>