Aktuality
| autor: Václav Hanzlík

Plzeň zná recept. A má plný stadion.

P1160274.JPG foto: CZECH 4 SPORT

Přijet na ligový zápas Viktorie Plzeň se Slavií Praha dvě hodiny před zápasem, na kase si koupit lístky a usadit se pohodlně v hledišti? Nemožné. Středeční ligová dohrávka byla dopředu vyprodaná a poklady před Doosan Arenou ve Štruncových sadech zůstaly zavřené. Fanoušci, kteří si lupeny zajistili s předstihem, rozhodně nelitovali a určitě přijdou zas.

Zásluhou obou táborů byla na zápase vynikající atmosféra, na hřišti se odehrávala velmi napínavá a zajímavá partie, po zápase proběhly tradiční děkovačky obou týmů. Na příjemném, skoro jarním podvečeru, se jasně ukázalo, že zájem o ligový fotbal u nás je. Důležité je, jakým způsobem ho fanouškům naservírujete a pečujete o ně. To se v Plzni za poslední roky naučili. A teď sklízí.

Pamatuji si, jak před pěti lety vedení Viktorie připravilo pro fanoušky speciální akci s názvem „Naplníme stadion“. Do ještě stařičkých Štruncových sadů mířil nepříliš atraktivní soupeř z Ústí nad Labem, nic nenasvědčovalo tomu, že se odehraje famózní fotbalová bitva. Prostě klasický ligový souboj. Jenže Horváth a spol. vypráskali hosty sedmičkou a tleskalo jim u toho téměř sedm a půl tisíce diváků. A většině z nich bylo úplně jedno, že šlo „pouze“ o Ústí. Přišli prostě na domácí tým.

Po rekonstrukci stadionu, kdy se kapacita navýšila lehce po dvanáct tisíc, chodí v Plzni na fotbal nejvyšší návštěvy z celé ligy. Průměrně jich na ligu dorazí 10 738 (zdroj statistiky: idnes.cz). A jak potvrdila středa, klidně se stane, že si lístek před zápasem už nekoupíte.

Mnozí namítnou, že návštěvnost souvisí s výsledky týmu. Rovnice je jednoduchá. Pokud se daří, lidé přijdou a naopak. V Plzni však diváci nepřestali chodit ani poté, co tým v minulé sezoně nezískal mistrovský titul a v létě vypadl z pohárové Evropy. Za bezbrankového stavu v duelu se Slavií se nepískalo, ale fandilo. Diváci hnali tým neustále dopředu. Chtěli vidět snahu, tlak, ofenzivní fotbal.

Plzeňský způsob by mohl být návodem i pro ostatní ligové kluby, jak bojovat s (ne)zájmem fanoušků. Chodit budou, ale na kvalitní produkt v lákavém obalu. Prostě to jde. 

Blogy

Blog Ondřeje Zlámala

Slavia si neumí poradit se zataženou obranou

Fanoušci Slavie jakoby sledovali loňskou sezonu ze záznamu. Slavia prohospodařila náskok na čele tabulky a zatímco vloni nepohrdla titulem Plzeň, tentokrát má k němu našlápnuto Sparta. Červenobílí... >>
Blog Martina Michalce

Na své fotbalové škole mluvil Petr Čech o posunu mladé generace i o své budoucnosti

Po dlouhých třech letech se Petr Čech dostal osobně na svoji fotbalovou školu. A dokonce poprvé v pozici někoho, kdo nemusí řešit neodkladné pracovní záležitosti spojené s novou sezonou. Na konci... >>
Blog Martina Bošky

Vzestup českého ženského fotbalu? Diametrální. Není se vůbec za co stydět, ba naopak

V souvislosti s ženským fotbalem si v posledních dnech vybavíme především obrovské zklamání, které přineslo penaltové vyřazení v baráži o postup na evropský šampionát. Fotbalistky měly postup... >>