Aktuality
| autor: Ondřej Zlámal

Plzeň vede Synot ligu o pět bodů, Slavii nepustila z autobusu

P1160251.jpg foto: CZECH 4 SPORT

Byl to večer, kdy možná Slavii drželi palce i někteří příznivci odvěkého rivala z Letné. Červenobílí sice v Plzni vydrželi dlouho vzdorovat, nakonec ale jejich výtečný gólman Berkovec nedosáhl na hlavičku náhradníka Holendy. Plzeň tak vyhrála o gól a vede tabulku o pět bodů. Pokud neztratí jinde, Spartě na její dotažení nebude stačit ani případné vítězství ve 27. kole ve vzájemném souboji na Letné.

Utkání ani náznakem nepřipomínalo přestřelky, které Slavia předvedla v jarních zápasech. Většinu času odehráli fotbalisté z Edenu na vlastní polovině. „Do hlubokého bloku nás dostali domácí svojí kvalitou a fotbalovostí,“ přiznal po utkání trenér sešívaných Miroslav Beránek.

„Chtěli jsme soupeře trápit co nejdéle, a vyrážet do protiútoků, bohužel se to nedařilo, brzdily nás nepřesnosti,“ dodal zkušený kouč.

To, že hosté drželi dlouho nadějný stav, bylo hlavně díky sedmi výborným zákrokům brankáře Martina Berkovce, který nastoupil poprvé od zápasu s Plzní v dresu Klokanů.

„Návrat jsem si užil, fanoušci mne přivítali. Mrzí mne, že jsme tady něco neuhráli. Obrana fungovala dobře na to, že jsme hráli v Plzni, ale dopředu to musí být lepší,“ okomentoval skromně svůj výkon.

Ten ocenil i bývalý brankář Miroslav Koubek: „My jsme Berkovce rozchytali a stal se pro nás komplikací. Dostal se do pohody, do takového pozitivního transu, který znám ještě ze své kariéry.“

K samotnému zápasu pak řekl: „Čelili jsme soupeři, který přijel s taktikou hlubokého bloku, nebylo to jednoduché. A metodika proti tzv. zaparkovanému autobusu říká, že je nutné ho překonat po centrech ze strany. I proto jsme sáhli ke střídání a branku dal, ten, kdo k tomu byl určen.“

Koubek  i hráči Plzně připustili, že je získaný náskok těší, na otázky novinářů o jeho významu ale odpovídali opatrně a k žádným odvážným hláškám o blízkosti titulu se vyprovokovat nenechali.

„Vést o pět bodů je lepší než o dva. Ve hře je ale ještě třicet bodů, to je hrozně moc,“  byla odpověď jediného úspěšného  středečního střelce Jana Holendy.

Po dvou třetinách  Synot ligy je tak nejblíže titulu Viktoria Plzeň. Ve středu nad Slavií vyhrála zaslouženě. V historii české ligy promarnila v této fázi takový náskok pouze Slavia v roce 1995. Hráči ale vzpomínají na tento ročník jako na dobu hodně zvláštních okolností.

Zbývající zápasy Plzně a Sparty:

Plzeň: Liberec doma, Ostrava venku, Brno doma, Teplice venku, Mladá Boleslav doma, Slovácko doma, Sparta venku,  Jihlava doma, Bohemians Praha 1905 venku, Příbram doma.

Sparta: Teplice doma, Hradec venku, Slavia doma, Liberec venku, Brno doma, Mladá Boleslav venku, Plzeň doma, Slovácko doma, České Budějovice venku, Bohemians Praha 1905 doma.

 

Blogy

Blog Ondřeje Zlámala

Slavia si neumí poradit se zataženou obranou

Fanoušci Slavie jakoby sledovali loňskou sezonu ze záznamu. Slavia prohospodařila náskok na čele tabulky a zatímco vloni nepohrdla titulem Plzeň, tentokrát má k němu našlápnuto Sparta. Červenobílí... >>
Blog Martina Michalce

Na své fotbalové škole mluvil Petr Čech o posunu mladé generace i o své budoucnosti

Po dlouhých třech letech se Petr Čech dostal osobně na svoji fotbalovou školu. A dokonce poprvé v pozici někoho, kdo nemusí řešit neodkladné pracovní záležitosti spojené s novou sezonou. Na konci... >>
Blog Martina Bošky

Vzestup českého ženského fotbalu? Diametrální. Není se vůbec za co stydět, ba naopak

V souvislosti s ženským fotbalem si v posledních dnech vybavíme především obrovské zklamání, které přineslo penaltové vyřazení v baráži o postup na evropský šampionát. Fotbalistky měly postup... >>