Aktuality
| autor: Ondřej Zlámal

Paul Munster se vydal na trenérskou dráhu

munster.jpg foto: Archiv Paula Munstera

Část své fotbalové kariéry strávil severoirský útočník Paul Munster v Čechách, nejprve působil v sezoně 2004/05 ve Slavii, později pak v Hradci Králové. Následně hrál ve Švédsku a v Severním Irsku. Už ve třiceti letech se rozhodl plně se věnovat trenérské profesi. O svých plánech poskytl rozhovor serveru CZECH 4 SPORT.

 

Jaké vzpomínky máte na působení v České republice?

Přišel jsem do Čech z Kanady, začátky nebyly snadné, protože jsem neuměl česky. Ve Slavii mi ale pomohli zkušení hráči jako Pavel Kuka, Radek Černý, Radek Bejbl a Adauto. Byla tam výborná parta. Po třítýdenní zkoušce jsem nakonec v týmu zůstal, vzpomínám si na to, jakou jsem měl radost, když mi to trenér Csaplár oznámil. Dařilo se mi v Tipsport lize, ale když pak začala liga, nastoupil jsem jen do tří zápasů, z toho jsem byl zklamaný. Pak skončil trenér Csaplár, když se loučil v kabině, byla to pro všechny velice emotivní chvíle. Mým posledním zápasem bylo derby proti Spartě, měl jsem jednu šanci, byl jsem i u toho, když Karel Piták vyrovnal na 1:1. Ty oslavy byly nádherné. Po příchodu nového trenéra jsem už šanci nedostal, tak to ve fotbale chodí. Byl jsem rád, že jsem dostal nabídku ze Švédska.

 

Vaše druhé angažmá bylo v Hradci, bylo o poznání vydařenější...

Na Hradec vzpomínám velice rád, kontaktoval mne Luděk Klusáček, někdejší asistent ve Slavii. Setkal jsem se tam s útočníkem Tomášem Hašlerem, s ním se mi v útoku hrálo velice dobře. Vybavím si všechny góly,které jsem v Hradci vstřelil, včetně dvou v zápase proti české jedenadvacítce. Byl jsem nejlepším střelcem týmu, ale nabídku na novou smlouvu jsem nedostal, bylo to možná tím, že v klubu skončil Luděk Klusáček. Výsledky Hradce stále sleduji, je dobře, že jsou zpátky v první lize. Rád bych se do Čech zase brzy podíval alespoň na krátkou návštěvu.

 

Jak pokračovala vaše kariéra po odchodu z Hradce?

Ve Švédsku jsme vyhráli ligu, pět let jsem pak hrál v Linfieldu, vyhráli jsme titul a dvakrát pohár, na konci mé třetí sezony jsem se stal nejlepším střelcem. Vím, že klub odmítl nabídku Hellasu Verona, nakonec jsem skončil kariéru v nižší soutěži v Německu.

 

Skončil jste s fotbalem ve třiceti letech s tím, že se budete věnovat trenérské profesi, bylo to těžké rozhodnutí?

Nebyo to jednoduché, ale najednou jsem to tak cítil. Začal jsem studovat trenérskou licenci, začalo mne to bavit. První trenérské angažmá jsem dostal ve Švédsku, postupně každý rok ve vyšších soutěžích. Spadl jsem to toho po hlavě, hned první zápas na lavičce bylo finále poháru. Vyhráli jsme 2:0. Bylo to dobré rozhodnutí, už mám za sebou tři roky zkušeností.

 

Kde působíte v současnosti?

Ve třetí švédské lize v týmu Forward BK, jsem asistentem hrajícího trenéra, proto je má role důležitější než obvykle. Jsem nejmladší trenér v soutěži. Zabývám se i scoutingem, získávám zkušenosti. V létě pojedu domů do Irska dokončit druhou část UEFA profilicence.

 

Na mistrovství Evropy jedenadvacítek se v Čechách v červnu představí i Švédsko, jak dobrý tým přijede?

Seniorská reprezentace prochází generační výměnou, takže řada hráčů z U21 už hraje v áčku, bude zajímavé sledovat konečnou nominaci, kdo z nich nakonec pojede na šampionát. Mnoho mladých hráčů hraje v různých špičkových ligách v Evropě, tým určitě bude mít na to, aby postoupil ze skupiny do semifinále.

 

Kariéru Paula Munstera můžete sledovat na twitterovém účtu @Munster_Coach nebo na jeho Facebooku.

Blogy

Blog Ondřeje Zlámala

Slavia si neumí poradit se zataženou obranou

Fanoušci Slavie jakoby sledovali loňskou sezonu ze záznamu. Slavia prohospodařila náskok na čele tabulky a zatímco vloni nepohrdla titulem Plzeň, tentokrát má k němu našlápnuto Sparta. Červenobílí... >>
Blog Martina Michalce

Na své fotbalové škole mluvil Petr Čech o posunu mladé generace i o své budoucnosti

Po dlouhých třech letech se Petr Čech dostal osobně na svoji fotbalovou školu. A dokonce poprvé v pozici někoho, kdo nemusí řešit neodkladné pracovní záležitosti spojené s novou sezonou. Na konci... >>
Blog Martina Bošky

Vzestup českého ženského fotbalu? Diametrální. Není se vůbec za co stydět, ba naopak

V souvislosti s ženským fotbalem si v posledních dnech vybavíme především obrovské zklamání, které přineslo penaltové vyřazení v baráži o postup na evropský šampionát. Fotbalistky měly postup... >>