Reference
| autor: Ondřej Zlámal

Lyon porazil Barcelonu a vrátil se na evropský trůn

vyhra.jpg foto: UEFA.com

Kapitánka Wendie Renardová si chvíle před zvednutím poháru pro vítězky UEFA Ligy mistryň náležitě vychutnala. Sama vyhrála prestižní soutěž společně s Le Sommerovou po osmé. Nutno říct, že zaslouženě, o svém triumfu rozhodly hráčky francouzského klubu už v prvním poločase.

Jako první otevřela skóre nádhernou ránou z dálky Amandine Henryová. Po tvrdém souboji vstala, navedla si míč na pravačku a poslala ho po stoupavé trajektorii přímo do pravého horního rohu branky. Jeden z nejkrásnějších gólů soutěže padl už v šesté minutě. Ve 23. minutě přidala druhou branku Ada Hegerbergová po krásné akci na levém křídle a přesném centru. O deset minut později Catarina Macariová potrestala chybu v barcelonské obraně a zvýšila na 3:0, stala se tak první Američankou, která ve finále UWCL vstřelila branku. Barcelona byla v tu chvíli na ručník, ale její kapitánka Alexia Puttelasová svým typickým pohotovým zakončením do přestávky vykřesala naději.

Po přestávce už další branka nepadla, Patri Guijarrová  trefila z poloviny hřiště střelou ala Patrick Schick břevno, v nastavení ještě Hegerbergová napálila tyč. Lyon kromě dobré obrany také k nelibosti fanoušků Barcelony dost času v druhé půli prozdržoval.

Trenérka Sonia Bompastorová se stala první ženou, kterou vyhrála UWCL jako hráčka (2011 a 2012) a také jako trenérka. Hráčkou zápasu byla vyhlášena Amandine Henryová.

Barcelona – Lyon 1:3 (1:3)

Branky: 6. Henry, 23. Hegerberg, 33: Macario – 41. Putellas

Barcelona: Paños; Torrejón (Crnogorčević 59), Irene Paredes, Mapi León, Rolfö (Pina 75); Aitana, Patri Guijarro, Alexia; Graham Hansen, Jenni Hermoso (Oshoala 46), Mariona (Martens 59)

Lyon: Endler; Carpenter (Buchanan 14), Renard, Mbock Bathy (Cayman 81), Bacha; Horan, Henry, Macario; D Cascarino (Morroni 81), Hegerberg, Malard (Le Sommer 72)