Blogy
| autor: Ondřej Zlámal

Lucie Jelínková: Musíme se porvat o co nejlepší výsledky

jelinkova.jpg foto: FAČR

Kapitánka české ženské reprezentace do 19 let  Lucie Jelínková má před sebou největší výzvu své dosavadní kariéry. Povede svůj tým do těžkých bojů na domácím šampionátu, který se uskuteční v Ostravě, Opavě, Frýdku-Místku a Karviné. U před samotným losem bylo jasné, že české fotbalistky čeká těžká skupina a los to jenom potvrdil. Stoperka, která získala prestižní cenu Talent roku pro rok 2021, se ale přicházející výzvy neobává.

Jací soupeři vás na šampionátu v České republice čekají?

Se Španělskem jsme hráli v první fáze kvalifikace a myslím si, že jsme s nimi odehrály velmi slušné utkání. Španělé nás chválili, dokázaly jsme jim dát i branku. Takže s tímto soupeřem jsem já spokojená. Francie je top tým, kterého tipuji na vítěze celého turnaje. Ale také jsme s nimi v minulé kvalifikaci odehrály velice slušný první poločas a vstřelily jsme jim branku. S Itálií zkušenosti nemáme, to nevíme, co čekat. Ale trenéři nás určitě perfektně připraví.

Jak se na domácí šampionát obecně těšíte?

Těším se moc, bude se hrát u nás na krásných stadionech. Hlavně doufám, že nás přijde co nejvíc fanoušků a poženou nás dopředu.

Co máte v plánu před šampionátem?

Máme napřed minisoustředění, kde se sejdeme a projdeme si nějaké taktické věci. Pak už bude sraz až před šampionátem.

S čím byste byla po skončení skupiny spokojená?

Chceme odehrát tři kvalitní utkání a porvat se o co nejlepší výsledky. Všichni víme, že nejsme favoritky, ale chceme se o to porvat.

S Francií jste hrály hodně odvážný fotbal s presinkem, bude to platit i na mistrovství a taktika nebude zaměřená na to, co nejméně inkasovat?

Určitě budeme chtít hrát vysoký presink tak, jak to hrajeme doposud. Trenér si na tom hodně zakládá a já si myslím, že je to naše jediná šance, jak dostat soupeřky pod tlak, protože i ony dělají pod tlakem chyby.

Je to těžké proti tak technicky vybaveným hráčkám takhle otevřeně hrát?

Jsou to top hráčky světa. Ale na to nesmíme myslet, musíme se s tím poprat statečně, doufám, že uhrajeme co nejlepší výsledky.

V čem je tato úroveň lepší, jak to třeba vnímáte na trávníku, jaký soupeř proti vám stojí?

Je to všechno rychlejší, lepší technika, lepší kondice. Jsou na top úrovni ve všech aspektech hry. My na tom všem teprve pracujeme, snažíme se, uvidíme, snad je jednou doženeme.

Může být účinnou zbraní bojovnost, nasazení a týmové pojetí?

Určitě, musíme do toho dát to naše české srdíčko. Pak si myslím, že máme šanci udělat velice dobré výsledky.

Co byste si přála, aby vašemu týmu šampionát přinesl?

Určitě nás to zviditelní, zápasy uvidí spousta lidí. Budou to nejenom zkušenosti, ale určitě i šance se ukázat a třeba se jednou dostat do velkého fotbalu. Znám se osobně s Luckou Voňkovou, bavily jsme se s ní, jak to funguje v zahraničí, ona je v tomhle takový můj vzor, i když to není obránkyně.