Aktuality
| autor: Ondřej Zlámal

Na Africkém poháru rozhodl o postupu los

afrika-los.png

„Mali si nezaslouží být vyřazeno tímto způsobem a my také ne,“ řekl francouzský trenér Guinei Michel Dussuyer, když komentoval skutečnost, že o druhém postupujícím ze skupiny D letošního Afrického poháru rozhodne los.

Oba týmy totiž dohrály skupinu se stejným skóre 3:3 a třemi body.  Regule o dodatečném zápasu či penaltovém rozstřelu nemluví, a tak se opravdu losovalo.

Nebylo to v historii fotbalu poprvé. Například v roce 1954 skončilo nerozhodně dodatečné utkání o postup na mistrovství světa mezi Tureckem a Španělskem. Hrálo se na neutrálním stadionu v Římě. Penaltový rozstřel tehdy neexistoval, takže přivedli čtrnáctiletého Luigiho Gemmu, syna jednoho z pracovníků stadionu. Zavázali mu oči a on z losovacího bubnu vytáhl míček s nápisem Turecko.

V Itálii se losovalo se i o třicet šest let později na mistrovství světa. Holanďané a Irové dohráli svůj poslední zápas ve skupině s remízovým stavem a los musel určit, kdo z nich ve skupině skončí druhý a postoupí přímo, a kdo skončí třetí a kvalifikuje se jako jeden z nejlepších týmů na třetím místě. Nikdo nejel domů, ale že by o nic nešlo, to se zdaleka říct nedá.

Sepp Blatter, tehdy druhý nejvýše postavený muž FIFA, vložil papírky s názvy klubů do míčků do jedné nádoby a do druhé dal čísla 2 a 3. Pozval jednu z hostesek a ta míčky s úsměvem zpárovala a poslala Irsko proti Rumunům, které udolali na penalty, a Holanďany proti pozdějším mistrům světa z NSR.

Los je pro tyto zřídkakdy vyskytující se náhody evidentně tím nejhorším řešením. Proto se po vyčerpání všech sportovní kritérií v pořadí před něj domýšlejí další faktory. Třeba v kvalifikačních turnajích UEFA EURO pro mládežnické kategorie je to nižší počet žlutých a červených karet.  V Lize mistrů na los nikdy nedojde. Posledním kvalifikačním kritériem je klubový a národní koeficient. V obou případech platí alespoň to, že přímo na hřišti se nerozhodne, ale oba kluby ví, na čem při jistých okolnostech jsou, a mohou se s tím snažit ještě do poslední chvíle poprat.

Na Africkém poháru měla více štěstí Guinea. Nikým neporažené Mali jede domů. To víte, že hned po losování se spustila diskuse, že je to kruté. Ta zcela jistě podobné hře s náhodou na příštím turnaji zabrání. Inspirace se najde v Evropě. Nebo třeba někdo řekne, ať se počítají střely na branku a rohové kopy, aby postoupilo to mužstvo, které přece jenom útočilo víc.  Možná to byl ve čtvrtek poslední los o postup, který kdy fotbal zažil.