Aktuality
| autor: Václav Hanzlík

JE TADY REVIER-DERBY!

bvb.png

Z Dortmundu do Gelsenkirchenu je to kousek. Od stadionu ke stadionu přesně 25 kilometrů. Autem to zvládnete do půl hodiny. V největší německé aglomeraci žije přes pět milionů obyvatel. Dvakrát do roka se „revír“ rozdělí na dvě nesmiřitelné skupiny. Fanoušci BVB a Schalke 04 se zrovna dvakrát nemusí. Je tady derby o krále Vestfálska!

„Nejdůležitější zápas sezony,“ přikývnul na předzápasové tiskové konferenci Kuba Blaszczykowski, hráč Borussie Dortmund. „Prohrát je zakázáno,“ přidal se jeho parťák Marco Reus. Stejná slova létala i na druhé straně barikády o pár kilometrů dál v Gelsenkirchenu. Revier-Derby, jak se duelu dvou největších klubů ve Vestfálsku přezdívá, má vždycky speciální šmrnc.

Oba tábory se dlouhodobě, mírně řečeno, nemusejí. Velká rivalita mezi nimi je historicky zakořeněna. V silně průmyslové a hornické oblasti s vysokým počtem dělníků byl fotbal vždy důležitým integračním prvkem, a je tomu tak i dnes.

Fanoušky pojí se svými kluby silné pouto na celý život. Je úplně jedno, jestli vyznávají žlutočerné nebo modrobílé barvy. Se svým týmem slaví i trpí. Jde o čest, tradici, prestiž. „Dva týdny před derby se už ve městě nemluví o ničem jiném. Lidé na ulici vám pořád dokola opakují, že o víkendu musíme vyhrát,“ všiml si Benedikt Höwedes. Zároveň uvedl, že si všichni v kabině uvědomují odpovědnost nejen ke svému klubu, ale k celému městu. „Mě čeká tento zápas poprvé, ale musím přiznat, že už několik dní kolem sebe pozoruji zvláštní napětí,“ přiznal i trenér Schalke Roberto Di Matteo.

Tentokrát se hraje v Signal-Iduna Parku v Dortmundu. Do posledního místečka našlapaná osmdesátitisícová aréna uvidí pořádnou řežbu, zápasy dvou nesmiřitelných rivalů bývají velmi vyrovnané. Stačí se podívat na dosavadní bilanci 85 odehraných zápasů. Třicetkrát slavilo Schalke, třicetkrát i Dortmund. Žádné zápasy Bundesligy nekončí častěji konečným výsledem 0:0.

 Kdo tentokrát převrhne misku vah na svou stranu? Podle dlouhodobé statistiky má domácí tým šanci na výhru 43,5 procenta. Revier - Derby s pořadovým číslem 86 je tady.

 

 Borussia Dortmund – Schalke 04 (sobota 15.00)

 Předpokládané sestavy:

BVB

Trenér: Jürgen Klopp

Weidenfeller

Sokratis, Subotič, Hummels, Schmelzer

Sahin, Gündogan, Mkhitaryan, Kagawa, Reus

Aubameyang

---------------------------------------------

Huntelaar, Choupo-Moting

Meyer, Boateng, Aogo, Höger, Barnetta

Nastasič, Neustädter, Höwedes

Wellenreuther

Trenér: Roberto di Matteo

Schalke 04

 

 

 

Blogy

Blog Ondřeje Zlámala

Slavia si neumí poradit se zataženou obranou

Fanoušci Slavie jakoby sledovali loňskou sezonu ze záznamu. Slavia prohospodařila náskok na čele tabulky a zatímco vloni nepohrdla titulem Plzeň, tentokrát má k němu našlápnuto Sparta. Červenobílí... >>
Blog Martina Michalce

Na své fotbalové škole mluvil Petr Čech o posunu mladé generace i o své budoucnosti

Po dlouhých třech letech se Petr Čech dostal osobně na svoji fotbalovou školu. A dokonce poprvé v pozici někoho, kdo nemusí řešit neodkladné pracovní záležitosti spojené s novou sezonou. Na konci... >>
Blog Martina Bošky

Vzestup českého ženského fotbalu? Diametrální. Není se vůbec za co stydět, ba naopak

V souvislosti s ženským fotbalem si v posledních dnech vybavíme především obrovské zklamání, které přineslo penaltové vyřazení v baráži o postup na evropský šampionát. Fotbalistky měly postup... >>