Aktuality
| autor: Ondřej Zlámal

Jan Blažek: Liberci sestup rozhodně nepřeju, půjdou nahoru

P1130296.JPG foto: CZECH 4 SPORT

Pod Ještědem fotbalově vyrostl, hrál s ním v pohárově Evropě a získal mistrovský titul. V pátek večer útočník Jan Blažek nastoupil právě proti Slovanu, který zažívá krušné časy a bojuje o záchranu v lize. „Půjdou nahoru, takovou ztrátu nemají,“ věří šestadvacetiletý forward.

Jaké to pro vás bylo poprvé na Julisce nastoupit právě proti Liberci?

Těšil jsem se, i když mi na jednu stranu Liberce bylo trochu líto. Vím, že mají dobrý tým, přeju jim hodně štěstí, aby se zachránili. Já mám hlavně radost, že zase můžu hrát a že jsme vyhráli. Na soupeře koukat nemůžu.  V první půli byli lepší, ale po přestávce jsme za vítězstvím šli víc my.

Vycházel a vaše taktická příprava ze zápasu Slovanu ze Slavií, i když se jeho tým výrazně změnil?

My jsme nemohli vědět, kdo nastoupí, takže to pro nás trochu překvapení bylo.  V prvním poločase jsme si na to trochu zvykali, pak jsme si v kabině něco řekli a začali to plnit. Otočili jsme to zaslouženě.

Co od Luboš Kozel řekl, když vám dal šanci vrátit se do české ligy?

My se známe z Liberce, kde jsme byli tři, čtyři roky společně. Nebylo potřeba nic vysvětlovat, jen se ptal, jestli jsem volný hráč a mohu se připravovat s nimi. Dostal jsem šanci v Dukle trénovat, nakonec mi nabídli, abych zůstal, jsem za to rád.

Trenér říkal, že jste zmoudřel a máte jiný vztah k fotbalu...

Každý, kdo mne zná teď, ví, jak to je, a už se mne na to neptá. Už na to ani nemusím odpovídat, jde to mimo mne.

První dvě jarní kola, dvě výhry. Na Dukle se nikdy o postupu do evropských pohárů nemluví, co tomu říkáte vy?

My jsme chtěli zvládnout právě začátek.  Víme, kde Brno i Liberec hrají. Máme s nimi teď lepší bilanci. Teď nás čeká Sparta a Plzeň, můžeme do těchto zápasů jít v klidu, bez stresu. Uvidíme, jaké umístění budeme moct pomýšlet.

Koho  z kádru Liberce ještě pamatujete?

Jirku Fleišmana, Breznaníka, který se tam teď vrátil,  jako mladí kluci s námi v přípravě byli i Obročník a Sackey. Znám ještě Josefa Šurala, ty ostatní už tolik ne.

Dovedete si představit, že by Slovan sestoupil?

Bohužel si to umím představit. Vidíte, co se stalo minulý rok Olomouci. Akorát bych jim to nepřál. Teď do toho budou namočení ještě víc. Ale věřím, že to zvládnou, ztrátu tak velkou zase nemají. Pokud budou hrát jako tady v prvním poločase půjdou nahoru.

Blogy

Blog Ondřeje Zlámala

Slavia si neumí poradit se zataženou obranou

Fanoušci Slavie jakoby sledovali loňskou sezonu ze záznamu. Slavia prohospodařila náskok na čele tabulky a zatímco vloni nepohrdla titulem Plzeň, tentokrát má k němu našlápnuto Sparta. Červenobílí... >>
Blog Martina Michalce

Na své fotbalové škole mluvil Petr Čech o posunu mladé generace i o své budoucnosti

Po dlouhých třech letech se Petr Čech dostal osobně na svoji fotbalovou školu. A dokonce poprvé v pozici někoho, kdo nemusí řešit neodkladné pracovní záležitosti spojené s novou sezonou. Na konci... >>
Blog Martina Bošky

Vzestup českého ženského fotbalu? Diametrální. Není se vůbec za co stydět, ba naopak

V souvislosti s ženským fotbalem si v posledních dnech vybavíme především obrovské zklamání, které přineslo penaltové vyřazení v baráži o postup na evropský šampionát. Fotbalistky měly postup... >>