Aktuality
| autor: Václav Hanzlík

GLOSA: A kdy je pošleme za mříže?

P1160866.JPG foto: CZECH 4 SPORT
Hned na začátek: filmování neschvaluji. Je správné jej odsoudit a vyhnat z fotbalových trávníků. Na druhou stranu „kriminalizovat“ hráče a dávat jim doživotní cejch, to mi přijde za hranou. A hodně.

Koupíte si v trafice noviny. Ústředním tématem je nafilmovaná penalta v podání sparťanského útočníka. Zapnete si internet a zavalí vás kopice invektiv na sociálních sítích i řada rádoby vtipných cover verzí plakátů na film Letec.

To všechno se mi v neděli stalo. Sobotní večer jsem tentokrát nevěnoval nejvyšší tuzemské fotbalové soutěži, ale koncertu oblíbené kapely Tři sestry. Zatímco Fanánek topil pod kotlem, na internetu grilovali Davida Lafatu a já o tom neměl ani páru. Všechno se na mě vysypalo až následující ráno. Všeobecná hysterie vygradovala  ve večerní zpravodajské relaci komerční televize. Ze slušného kluka, jak jsem měl možnost Davida Lafatu poznat, se rázem stal gauner, podvodník, nepřítel fair play. Stačila k tomu vteřina a jeden pád ve vápně.

Marně přemýšlím nad tím, zda lidé, co vynáší soudy, alespoň jednou v životě nastoupili k soutěžnímu zápasu? Jestli natáhli trenýrky, dres, štulpny, nazuli si kopačky a vyběhli na hřiště. Podobných momentů se za víkend odehraje na všech úrovních nespočet. Přiznávám, že i já jsem během fotbalové kariéry upadl po situaci, kterou jsem mohl a měl ustát. To je fotbal. Nejsem na to pyšný, ale určitě se to stalo i vám, že?

Ano. Je správné označit tento čin za špatný. Dělají to všude ve světě. Ale aby se po zápase nemluvilo prakticky o ničem jiném a hráč vyfasoval cejch, který se s ním potáhne ještě několik let? Své by o tom mohl vyprávět Václav Pilař, nově i David Lafata. To mi přijde divné, laciné, senzacechtivé. „Kriminálníků“ jsou v takovém případě každý víkend plné divize, přebory i prales. Snad je nezačnou posílat rovnou za mříže jako největší zločince.

Blogy

Blog Ondřeje Zlámala

Slavia si neumí poradit se zataženou obranou

Fanoušci Slavie jakoby sledovali loňskou sezonu ze záznamu. Slavia prohospodařila náskok na čele tabulky a zatímco vloni nepohrdla titulem Plzeň, tentokrát má k němu našlápnuto Sparta. Červenobílí... >>
Blog Martina Michalce

Na své fotbalové škole mluvil Petr Čech o posunu mladé generace i o své budoucnosti

Po dlouhých třech letech se Petr Čech dostal osobně na svoji fotbalovou školu. A dokonce poprvé v pozici někoho, kdo nemusí řešit neodkladné pracovní záležitosti spojené s novou sezonou. Na konci... >>
Blog Martina Bošky

Vzestup českého ženského fotbalu? Diametrální. Není se vůbec za co stydět, ba naopak

V souvislosti s ženským fotbalem si v posledních dnech vybavíme především obrovské zklamání, které přineslo penaltové vyřazení v baráži o postup na evropský šampionát. Fotbalistky měly postup... >>