Aktuality
| autor: Ondřej Zlámal

Fotbalistky čeká domácí odveta s Nizozemskem

svitule.jpg foto: Pavel Jiřík ml.

Češky mají před sebou další dva duely kvalifikace o postup na MS 2023, které bude hostit Austrálie a Nový Zéland. V pátek 26. listopadu od 20:45 hodin přivítají svěřenkyně trenéra Karla Rady v Ostravě silné Nizozemsko, o čtyři dny později pak reprezentantky poměří síly v Opavě s Běloruskem.

Fotbalistky vstoupily do kvalifikace skvěle, když remizovaly na půdě Nizozemska 1:1. Na vedoucí branku Andrei Staškové z úvodu druhého poločasu, reagovala v závěru kanonýrka Vivianne Miedema a ženy braly z duelu s úřadujícími mistryněmi Evropy bod. Následně splnil národní tým roli favorita a v Liberci si poradil s Kyprem v poměru 8:0. Říjnové utkání na Islandu se českému týmu ovšem výsledkově nepovedlo, když české hráčky podlehly soupeřkám o čtyři branky.

„Vstup do kvalifikace bych rozdělil na dvě části. Začátek byl pro nás výborný, kdy jsme z dvojutkání s Nizozemskem a Kyprem získali čtyři body. Na půdě favorita skupiny jsme vybojovali cenný bod a následně to potvrdili v Liberci proti Kypru, kdy jsem rád, že se nám podařila vyjádřit herní převahu i gólově,“ uvedl trenér žen Karel Rada.

S utkáním na Islandu však trenér spokojený nebyl. „Na Island jsme se připravovali s tím, že je to pro nás další klíčové utkání, jelikož očekávám, že spolu budeme bojovat o druhé místo ve skupině. Chtěli jsme tam uspět, ale bohužel nás soupeřky předčily hlavně ve vápně a v zakončení. Zápas to byl z naší strany vyrovnaný, rozhodují však góly a tam byl Island lepší a důraznější, kdy potrestal i naše individuální chyby. Budeme muset zvládnout domácí odvetu, která je v plánu v dubnu příštího roku,“ pokračoval.

Nyní přivítají fotbalisty v Ostravě Nizozemky a následně poměří síly v Opavě s Běloruskem, které dokázalo v posledním duelu držet právě s Nizozemskem bezbrankovou remízu až do sedmdesáté minuty. Nakonec Bělorusky podlehly favoritovi skupiny 0:2. „Na Nizozemsko se musíme připravit co nejlépe, abychom ho zase co nejvíce potrápili a minimálně z toho zápasu zkusili vydolovat bodový zisk. To by byl pro nás velký úspěch. Nizozemky patří mezi nejlepší týmy Evropy, což potvrzují i svými výsledky. Jejich hráčky navíc prokazují kvalitu v elitních evropských soutěžích. S Běloruskem musíme na domácí půdě získat stoprocentně tři body, to je jasný zápas k tomu, abychom naplno bodovali,“ vyhlíží nejbližší zápasy český trenér.

Český tým věří v podporu fanoušků. „Těšíme se, je to pro nás změna. V Ostravě a Opavě jsme dlouho nebyli a jsem rád, že se zde opět představíme. Je to dobře i pro podporu ženského fotbalu. Ostravský Baník i Opava mají skvělé fanoušky, tak doufám, že nás přijdou povzbudit a podpoří nás v těchto důležitých utkáních,“ přeje si trenér ženské reprezentace Karel Rada.

Postupový klíč na šampionát je jasný, do Austrálie a na Nový Zéland 2023 z Evropy postoupí devět vítězů kvalifikačních skupin, na druhé týmy čeká baráž o další tři postupová místa.

Kvalifikace MS 2023
26.11.2021 20:45 Česká republika – Nizozemsko (Městský stadion Ostrava - Vítkovice)
30.11.2021 17:00 Česká republika – Bělorusko (Městský stadion Opava)


Tabulka - skupina C

1.

Nizozemsko

 

4

 

3

1

0

13:1

10

2.

Island

 

3

 

2

0

1

9:2

6

3.

Česká republika

 

3

 

1

1

1

9:5

4

4.

Bělorusko

 

2

 

1

0

1

4:3

3

5.

Kypr

 

4

 

0

0

4

1:25

0



Další program kvalifikace MS 2023 – skupina C

12.04.2022 Česká republika – Island
01.09.2022 Kypr – Česká republika
06.09.2022 Bělorusko – Česká republika

Blogy

Blog Ondřeje Zlámala

Slavia si neumí poradit se zataženou obranou

Fanoušci Slavie jakoby sledovali loňskou sezonu ze záznamu. Slavia prohospodařila náskok na čele tabulky a zatímco vloni nepohrdla titulem Plzeň, tentokrát má k němu našlápnuto Sparta. Červenobílí... >>
Blog Martina Michalce

Na své fotbalové škole mluvil Petr Čech o posunu mladé generace i o své budoucnosti

Po dlouhých třech letech se Petr Čech dostal osobně na svoji fotbalovou školu. A dokonce poprvé v pozici někoho, kdo nemusí řešit neodkladné pracovní záležitosti spojené s novou sezonou. Na konci... >>
Blog Martina Bošky

Vzestup českého ženského fotbalu? Diametrální. Není se vůbec za co stydět, ba naopak

V souvislosti s ženským fotbalem si v posledních dnech vybavíme především obrovské zklamání, které přineslo penaltové vyřazení v baráži o postup na evropský šampionát. Fotbalistky měly postup... >>