Blogy
| autor: Ondřej Zlámal

Fotbalistka roku Andrea Stašková: Ze Španělska mi přišla skvělá nabídka

staskova.jpg foto: Ondřej Zlámal

Útočnice Andrea Stašková získala poprvé ve své kariéře cenu pro Fotbalistku roku. Převzala ji na konci sezony, po které po třech letech oznámila odchod z Juventusu. Na pódiu při přebírání trofeje prozradila, že bude hrát v příštím roce ve Španělsku.

Čekala jste to, že přeskočíte v hodnocení Báru Votíkovou i Katku Svitkovou?

Popravdě jsem to nečekala, protože to jsou obě skvělé hráčky a hrají ve velkých klubech. Mám z toho obrovskou radost.

Jaké to bylo na pódiu? Vypadala jste suverénně, ale byla jste přece jenom nervózní?

Byla jsem nervózní, napřed jsem se chytila táty, který seděl vedle mě, a říkám mu, že to bude hrozné, že jsem nervózní. Až když jsem šla na pódium, tak jsem se trochu zklidnila a už to bylo po tom lepší.

Jaký to je pocit být nejlepší fotbalistkou roku?

Je to nádherný pocit být vyhlášená jako nejlepší fotbalistka u nás, velká pocta a skvělý pocit. Je to taky obrovská motivace do další práce. Děkuji všem za jejich hlasy, vážím si toho.

Jak těžké bylo rozhodování o tom, že odejdete z tak velkého klubu jako je Juventus?

Bylo to těžké, protože musím říct, že mi to dobře sedlo s holkama, které tam přišly. Tým jsme měly skvělý, ale udělala jsem tohle rozhodnutí hlavně pro svoji budoucnost. Chtěla bych se více rozehrát, vyzkoušet si i jinou ligu a získat jiné zkušenosti.

Prozradila jste na pódiu, že jdete do Španělska. V Juventusu jste často naskakovala do zápasů z lavičky, sehrálo tohle ve vašem rozhodování taky svoji roli?

Sehrálo, já jsem se rozhodla změnit klub proto, že jsem se neprosazovala do základní sestavy tolik, jak bych si přála. Chci si vyzkoušet něco jiného. Ze Španělska mi přišla skvělá nabídka, doufám, že si tam zahraju víc a prosadím se víc.

Jaké to bylo hrát Ligu mistryň ve skupinové fázi na velkých stadionech, kam chodilo tolik diváků?

Udělalo mi to obrovskou radost, že jsme i my fotbalistky mohly hrát na takových stadionech. Potěšilo nás, že přišlo na naše zápasy tolik fanoušků. Od první vteřiny, kdy jsem přišla na hřiště, jsem slyšela diváky fandit Juventusu. Měla jsem z toho úplně husí kůži, byla to prostě nádhera. Určitě je to velký posun dopředu.

Jaké to je dát branku Lyonu, který nakonec celou soutěž vyhrál?

Bylo to hezké jim dát gól, ale mrzí mne, že nám to nepomohlo k postupu do semifinále. S holkama jsme si z toho dělaly srandu, že já jsem dala branku Lyonu, ještě jsme proti nim jednou vyhrály. A ony pak ve finále porazily Barcelonu, tak na to myslím můžeme být pyšné. Bohužel se to takhle nedá brát, bylo by cennější Lyon vyřadit.

Za měsíc bude u nás mistrovství Evropy hráček do 19 let, vy jste před lety hrála na podobném šampionátu u nás v kategorii do 17 let. Pomohla vám tato zkušenost?

Určitě mi to pomohlo, spousta lidí mě tam tehdy viděla hrát, jsou tam velké týmy. Přijedu se určitě podívat, už mi o tom říkaly i spoluhráčky z Itálie, že je máme ve skupině. Hned se mi ptaly, zda se přijedu kouknout na jejich zápas proti Česku. Tak jsem jim řekla, že určitě dorazím, ale že budu fandit Češkám.