Aktuality
| autor: Daniel Kolman

Ferencváros není jen fotbal, ale i futsal

futsalferencv.jpg foto: Facebook FTC

Již ve středu 4.8 vstoupí fotbalová Slavia do 3. předkola kvalifikace UEFA Champions League proti Ferencvárosi. Tento maďarský klub založený v roce 1899 má velmi bohatou historii. V meziválečném období patřil mezi nejtradičnější soupeře sešívaných, především ve Středoevropském poháru, předchůdci současné Ligy mistrů. Právě díky finálové výhře nad Ferencvárosem v roce 1938 získala Slavia svůj jediný titul v této soutěži. Za Slavii bojoval ve finále například Bican, za Ferencváros jeho hvězdy jako Dr. Sárosi.

Současný Ferencváros navazuje na svou úspěšnou historii. V uplynulé sezoně hrál nejen základní skupinu Ligy mistrů, ale v domácí soutěži získal již svůj třicátý druhý mistrovský titul. Ferencváros však není jen fotbal. „Fradi“ vlastní a provozují také svůj futsalový klub a řadí se tak k mnoha evropským fotbalovým velkoklubům, které se prezentují v této menší, dynamické a rychlé formě fotbalu. V maďarské futsalové lize patří k největším soupeřům Ferencvárose tým Újpest FC. Další maďarský fotbalový gigant s historií, která si nezadá ani s Ferencvárosem, ani s naším nejstarším a nejslavnějším sportovním klubem Slavií. Mezi oběma soupeři pak panuje obdobná rivalita, jako u nás mezi Slavií a Spartou.

Nejen v Maďarsku se futsal ubírá touto cestou. Mnoho fotbalových klubů reprezentuje svoje jméno také ve futsalových nejvyšších soutěžích a jména to rozhodně nejsou neznámá. Několikanásobným vítězem futsalové Ligy mistrů je CF Barcelona. Klub je uznávaným gigantem nejen na fotbalovém, ale i futsalovém hřišti. Futsalový klub má mimořádnou podporu. Pokud zůstaneme ve Španělsku, své futsalové kluby má také Real Betis Sevilla, Levante, nebo Leganes.

Úřadujícím šampionem ve futsalové Lize mistrů je portugalský Sporting Lisabon. Není překvapením, že největším rivalem Sportingu v domácí soutěži je Benfica Lisabon, ale také například SC Braga, která do týmu před touto sezonou přivedla současného nejlepšího futsalistu světa Ricardinha.

V Itálii na futsalové mapě naleznete Sampdorii Janov, nebo další městské rivaly Lazio Řím a AS Řím. V Rusku ještě v nedávné době vládli Dynamo a Spartak Moskva. Do nově vzniklé Bundesligy, kterou nepochybně čeká velmi dynamický rozvoj, vstoupil Stuttgart, nebo Fortuna Dusseldorf a účast dalších bundesligových fotbalových klubů se čeká v nejbližším období. Podpora fotbalových klubů své zmenšené odnoži se očekává velmi výrazná. U našich východních sousedů na Slovensku se stal nedávným mistrem Slovan Bratislava, v soutěži působí MŠK Žilina.

Úspěšnější futsalový klub, než je ten fotbalový, mají v Kazachstánu. Zatímco několikanásobný mistr své země Kairat Almaty vyhrál opakovaně i futsalovou Ligu Mistrů, fotbalový klub na proniknutí do elitní soutěže prozatím čeká.

Ani v České republice nejsme pozadu. Za vizionářské podpory Jaroslava Tvrdíka a fotbalové Slavie působí v nejvyšší futsalové soutěži velmi úspěšně SK Slavia. V pozdější době se k ní přidal také odvěký rival AC Sparta, nebo Dynamo České Budějovice. V nižších soutěžích pak nalezneme Baník Ostrava, nebo Bohemians 1905. Před nadcházejícím soutěžním ročníkem se hodně hovořilo o iniciativě Dukly Praha, která také chtěla svůj ligový futsalový tým a nebylo k němu daleko, nebo o snaze ligového FTZS Liberec o spojení s fotbalovým Slovanem.

UEFA i FIFA jsou futsalu nakloněni a je tak velmi pravděpodobné, že další fotbalová klubová jména budou ve futsalu rychle přibývat. Mimochodem svými futsalovými začátky se výrazně chlubí i takové fotbalové hvězdy, jako Neymar, Messi, nebo Ronaldinho. Možná by stálo za zamyšlenou, zda se futsalem daleko více nezaobírat i v rámci české fotbalové trenérské metodiky. Těmto jmenovaným futsal rozhodně v kariéře nijak neuškodil, s balonem to nepochybně umí velmi solidně.

Blogy

Blog Ondřeje Zlámala

Slavia si neumí poradit se zataženou obranou

Fanoušci Slavie jakoby sledovali loňskou sezonu ze záznamu. Slavia prohospodařila náskok na čele tabulky a zatímco vloni nepohrdla titulem Plzeň, tentokrát má k němu našlápnuto Sparta. Červenobílí... >>
Blog Martina Michalce

Na své fotbalové škole mluvil Petr Čech o posunu mladé generace i o své budoucnosti

Po dlouhých třech letech se Petr Čech dostal osobně na svoji fotbalovou školu. A dokonce poprvé v pozici někoho, kdo nemusí řešit neodkladné pracovní záležitosti spojené s novou sezonou. Na konci... >>
Blog Martina Bošky

Vzestup českého ženského fotbalu? Diametrální. Není se vůbec za co stydět, ba naopak

V souvislosti s ženským fotbalem si v posledních dnech vybavíme především obrovské zklamání, které přineslo penaltové vyřazení v baráži o postup na evropský šampionát. Fotbalistky měly postup... >>