Reference
| autor: CZECH 4 SPORT

Doněck vyzve v LM Bayern. Doma, ve Lvově.

shakhtarvplzni.jpg foto: Ondřej Zlámal (Šachtar při UEFA EL v Plzni)

Za normálních okolností by to byl zápas roku. Za normálních okolností by se na něj chystalo celé téměř milionové město. A za normálních okolností by byl v médiích i nad stakanem tématem číslo jedna. Jenomže k normálním okolnostem má Ukrajina v posledním roce daleko…

O Ukrajině slyšíme v poslední době často, o poznání méně ovšem v souvislosti s fotbalem. Přitom konflikt, který zuří na východě země, se bezprostředně dotýká i nejúspěšnějšího ukrajinského klubu poslední dekády Šachtaru Doněck. Ten čeká už 17. února ostrý start do jarní sezóny – osmifinálový souboj v Lize mistrů proti mnichovskému Bayernu.

Šachtar sice začne atraktivní dvojzápas na domácí půdě, v Doněcku to ale nebude. Už od začátku sezony totiž horníci, jak zní přezdívka klubu, hrají svá utkání v západoukrajinském Lvově, který od Doněcku dělí více než 1200 km. Pro představu: Zhruba stejná vzdálenost je mezi Prahou a Londýnem a je tak jasné, že prakticky pro jakéhokoli fanouška z boji zasaženého města je cesta za jeho klubem něčím nemyslitelným.

Během ozbrojeného konfliktu mezi ukrajinskou armádou a proruskými povstalci nebylo ušetřeno ani tréninkové centrum Šachtaru, ani jeho stadion – supermoderní Donbass Arena. Pýcha města s kapacitou přes 52 tisíc fanoušků byla poškozena během bombardování a z prostor někdejších pokladen nebo klubové restaurace jsou dnes improvizované výdejny humanitární pomoci organizované majitelem klubu Rinatem Achmetovem.

Mimochodem, osoba Rinata Achmetova pozici Šachtaru na západě země rozhodně neulehčuje. Jeden z nejbohatších Ukrajinců se sice v současnosti angažuje ve prospěch mírového řešení konfliktu, v minulosti byl ale velmi blízko svrženému prezidentu Janukovyčovi, za jehož Stranu Regionů dokonce zasedal v parlamentu. A právě Viktor Janukovyč se výrazně svezl na vlně popularity Šachtaru, když se klub stal v roce 2009 vítězem Poháru UEFA.

Doněčtí to na západě Ukrajiny nemají jednoduché. „Obsadili“ sice opuštěnou Lvovskou Arénu, která od EURA 2012 zela prázdnotou, musí na ní ale nalákat nové fanoušky. Zatím se jim to, i díky nízkým cenám vstupenek a marketingovým akcím, poměrně daří. V ukrajinské lize už zažil návštěvy nad dvacet tisíc fanoušků, domácí zápasy Ligy mistrů pak lákaly kolem třiceti tisíc diváků. Slušná čísla, která ale zdaleka nedosahují návštěvnosti v Doněcku.

Plný dům bude určitě i na Bayern, na který šla většina vstupenek do prodeje v přepočtu za 150 korun. Šachtar rozhodně není outsiderem. Jeho kádr navzdory spekulacím neopustila žádná z hvězd včetně nejlepšího střelce LM Luize Adriana a na jaro se připravoval úspěšným turné v Brazílii. V jeho kádru koneckonců najdeme třináct Brazilců a téměř polovina všech jeho fanoušků na Facebooku je z Brazílie.

Spojme to s nepříliš přesvědčivým startem Bayernu do jarní části Bundesligy. To, že by se Lvov i téměř 600 tisíc brazilských fanoušků dočkalo i dalšího zápasu v letošní Lize mistrů, tak není vůbec nic nereálného.

AUTOR: Vojtěch Raiman