Služby
| autor: Ondřej Zlámal

Déjà vu v UEFA Lize mistrů - Ronaldo, Ronaldo, do roka a do dne

ligamajstrov.JPG foto: Ondřej Zlámal

Bude to určitě pro všechny zvláštní pocit. Téměř přesně do roka a do dne na stejném místě, ve stejné fázi soutěže. Schalke 04 přivítá ve středu v Gelsenkirchenu Real Madrid a má obhájcům trofeje co vracet.

26. února 2014 padl ve vzájemném souboji rekord v počtu nastřílených branek ve vyřazovací části LM venku. Dvakrát se trefili Benzema, Bale i Ronaldo, za domácí vstřelil v nastaveném čase čestný gól Huntelaar – na konci svítil stav 1:6.

Joel Matip obránce Schalke přesto prohlásil, že se těší. „Chceme ukázat, jak jsme se z loňského zápasu poučili.“ A jeho spoluhráč Benedikt Höwedes po losu dodal: „Víme, že nás minulý rok spráskali. Real patří k nejlepším týmům na světě, ale i takové se dají porazit, uděláme pro to všechno.“

Nebude to zdaleka jediné zajímavé setkání s minulostí, které osmifinále prestižní klubové soutěže tento týden nabídne. Podivné déjà vu čeká i na portugalského trenéra Basileje. Paolo Sousa si může zavzpomínat na svou fotbalovou kariéru. Proti Portu hrál dvanáctkrát. Sedmkrát v Benfice, čtyřikrát ve Sportingu a jediný zápas v LM za Panathinaikos. Vyhrát se mu podařilo všeho všudy jen dvakrát. Povede se mu to do třetice při vedení Marka Suchého, Tomáše Vaclíka a spol.?

To Arsenal s Monakem v LM nikdy nehrál. Ale společného mají dost. Hlavně Arséne Wenger má na co vzpomínat. V Monaku strávil sedm let a změnil jeho historii. Z klubu, který neprošel pomalu přes první kola, se stal semifinalista PVP a Ligy mistrů. V obou klubech působili i Thierry Henry, Emmanuel Petit a jeho jmenovec Adebayor.

Liga mistrů má připravený ještě jeden návrat. Obránce Paris St. Germain David Luiz si zahraje proti Chelsea, se kterou v roce 2012 vyhrál evropskou nejcennější trofej. Oba kluby se střetly v minulém roce v dubnu ve čtvrtfinále. Brazilský reprezentant tehdy pomohl vyřadit svého nynějšího zaměstnavatele.

Takových příběhů nabídne UEFA Liga mistrů v úterý a ve středu ještě asi mnohem víc. Je dobře, že  už začíná. Fotbalové jaro je definitivně tady.

 

Program osmifinále UEFA Champions League:

úterý 17. února 20:45

PSG - Chelsea      Schalke - Real Madrid

Šachtar - Bayern   Basilej - Porto
 
středa 18. února 20:45
 
Manchester City - Barcelona   Juventus - Dortmund
Arsenal - Monako    Leverkusen - Atlético Madrid