Blogy
| autor: Ondřej Zlámal

DAVID KALIVODA: ZNOVU V SEŠÍVANÉM DRESU

kalivodaole.JPG foto: Ondřej Zlámal

Možná tajně snil o návratu do fotbalové kabiny Slavie. To se mu už pravděpodobně nesplní. Dvaatřicetiletý držitel mistrovského titulu ze sezony 2007/08 David Kalivoda červenobílý dres přesto znovu oblékl a už v něm vstřelil i soutěžní branku. V Chance futsal lize působí vedle svých hlavních fotbalových povinností v třetiligových Zápech. Našemu serveru CZECH 4 SPORT poskytl rozhovor také o tom, co od fotbalové Slavie na jaře očekává.

Máte za sebou premiéru ve futsalové Slavii, byla taková, jak jste ji očekával?

Bylo přibližně takové, na co jsem se chystal. Manažer futsalové Slavie Daniel Kolman mne snad půl roku přemlouval, stál o to, abych to zkusil. Samozřejmě, že jsem to musel napřed dát nějak dohromady s velkým fotbalem, který má pořád přednost. Přišel jsem na dva tréninky, pak jsem hned naskočil do prvního zápasu proti Brnu. Ten nám bohužel moc nevyšel. Po dalších trénincích jsem si zahrál i proti Mělníku, tam už to bylo lepší.

Na co si fotbalista musí ve futsale nejvíc zvyknout?

Fotbalově je to skoro stejné, přihrávka, zpracování, technika.  Trochu náročnější bylo zapamatovat si všechny ty signály při útoku, kdy a kdo kam nabíhá, jak různě se zahrávají rohy, na to jsem do toho přece jenom vpadnul trochu rychle. Člověk ale automatismy získá s další praxí a zápasy. Při bránění se musí hrát ještě důsledněji, když jsme na hřišti jen čtyři. Když jeden propadne, je to většinou gól. 

Proti Mělníku jste dal první gól, bylo to po individuální akci?

Ne, to ne, byla to kombinace, zakončoval jsem do prázdné branky. Byl to klasický futsalový gól. Ale i tak mne potěšil, po dlouhé době jsem vstřelil branku za Slavii v soutěžním zápase, fanoušci mi fandili, měli z toho radost.

Děkovačky si užíváte stejně?

Děkovačka po zápase proběhla, dokonce jsem si jí odzpíval s kotlem. To víte, že se mi vrátily příjemné vzpomínky. Škoda, že diváků nechodí víc. Když jsem se byl podívat na derby se Spartou, byla tam vynikající atmosféra. Snad se futsal ještě víc zpopularizuje a bude to podobné i na dalších zápasech.

Je těžké stíhat i fotbalové tréninky a zápasy?

Budu se snažit to maximálně zkombinovat a stíhat obojí, přesto je jasné, že fotbal má pořád samozřejmě přednost.  Jsem rád, že mi to trenér vyšel vstříc, ví, že je to pro mne srdeční záležitost.

Co fotbalová Slavie, co od ní na jaře očekáváte?

Na podzim dobře začali, zafungoval asi i impulz v podobě nového trenéra. Pak to šlo trochu dolů, ale asi nikdo po té předchozí špatné sezoně nečekal, že se bude hrát hned o poháry. V zimě přišli nějací další hráči, někteří odešli, věřme, že Slavia bude pomalu stoupat a vrátí se tam, kde by měla být.

Máte doma už dceru, v březnu čekáte narození syna, už jste vybrali jméno?

Nakonec jsme se shodli, že se bude jmenovat David po mně, těším se, že pokud ho bude fotbal bavit, tak půjde v mých stopách. Každopádně se těším, až ho vezmu na Slavii.