Aktuality
| autor: Ondřej Zlámal

CZECH TEAM 96 bude propagovat fotbal na Bali

VAC_0034.jpg foto: Foto: Czech Team 96 - Vlastimil Vacek

Čestlice - Bývalí fotbaloví reprezentanti Sdružení Czech team 96 budou v dubnu propagovat evropský a český fotbal na Bali v rámci akce MOTIVASI (Motivace). Cílem projektu MOTIVASI 2016 je motivovat mládež ke zdravému pohledu na svět, aktivnímu způsobu života a podporovat je v kladení si vysokých cílů a chuti si své sny aktivně plnit.

Pavel Kuka, Miroslav Kadlec, Luboš Kubík, Ladislav Maier, Tomáš Ujfaluši, František Straka či Karel Poborský stráví na indonéském ostrově deset dnů, během kterých sehrají zápas proti místnímu celku Bali United a povedou také tréninky pro místní fotbalovou akademii.

Hlavní představitelé týmu Czech team 96 jsou bývalí fotbaloví reprezentanti, účastníci a finalisté Mistrovství Evropy 1996. Do týmu se již začlenili hráči mladších generací, jako například Jan Koller, Tomáš Ujfaluši, Marek Jankulovski, Zdeněk Grygera a Tomáš Galásek. Primárním cílem založení Czech Team 96 je snaha o shromažďování finančních prostředků pro charitativní účely, především pak pro „ Nadaci fotbalových internacionálů", která již řadu let úspěšně pomáhá a přispívá k materiálnímu i společenskému ocenění našich bývalých fotbalových reprezentantů. Projekt počítá s postupným začleňováním dalších generací reprezentantů, kteří reprezentovali a proslavili naši zemi ve světě, jako například Milan Baroš, Tomáš Rosický a další. Po dohodě s FAČR by se mužstvo mělo stát  oficiální fotbalovou reprezentací nad 35 let, která bude reprezentovat Českou republiku v oficiálních akcích pořádaných organizací UEFAFIFA.

Do činností Sdružení patří organizování sportovních zápasů, turnajů, benefičních a veřejně prospěšných sportovních akcí za účelem propagace sportu, především samotného fotbalu. Každoročně organizují a účastní se několika fotbalových a hokejových benefičních zápasů a organizují každoročně GOLF TOUR a benefiční tenisové turnaje.

„Projekt MOTIVASI 2016 a osobní účast našich bývalých reprezentantů kteří jsou v Indonésii velmi populární, stejně tak jako historické úspěchy České reprezentace může ukázat, že popularita fotbalu a sportu propojuje jakékoliv vzdálené a odlišné kultury, “ vysvětluje účast Czech teamu 96 Pavel Kuka zakladatel a předseda Sdružení a dodává:  „Propojení projektu MOTIVASI 2016 se Sdružením Czech Team 96, může přinášet atraktivní produkt pro místní komunitu a být tou nejlepší motivací.“

Hlavní partner projektu je český resort Relax Bali, jehož spolumajitel Jindřich Soukal vysvětluje záměr celého projektu: "Věřím, že to bude počátek vztahů mezi Českem a Indonésií, který by v budoucnu mohl vést i k investicím mimo fotbal," řekl Jindřich Soukal, "Když jsem se před lety na Bali zmínil, že jsem z Čech, hned na mě chrlili jméno Karla Poborského. Karel a celý fotbal je tam velmi populární," dodal.

Karel Poborský na Bali již v minulosti odehrál zápas s FC Kundalini a vedl besedu. „Zájem byl obrovský. Teď prý bude ještě větší. Počasí i terén pro nás bude těžký, oni jsou na tom technicky také překvapivě dobře, takže nás tam nečeká nic jednoduchého," dodal

"Pro Bali jde o významnou akci. A pro celý indonéský fotbal o šanci se zlepšit. Věřím, že až čeští fotbalisté poznají Bali, zatouží po další spolupráci. A třeba dojde i na zápas s indonéskou reprezentací," prohlásil Ama Adnan, asistent pro obchodní záležitosti na indonéské ambasádě v Praze.

Kromě fotbalové propagace čeká na legedny i výzva v podobě potápění k vraku s přístroji a pro méně odvážné na nádech. V Aquapalace v Čestlicích proto trénovali s mistryní světa ve freedivingu Gabrielou Grézlovou, která se kluky snažila co nejvíc teoreticky vybavit. Aktivním potápěčem je pouze Straka a Poborský, který je na Bali dokonce patronem potopeného vraku, který slouží nejen jako turistická atrakce, ale také k výzkumu.