Blogy
| autor: Václav Hanzlík

Borussia Dortmund: Žádný šampus!

bvb_logo.png
V prvním jarním kole sice neprohráli, přesto se po remíze v Leverkusenu (0:0) propadli na poslední místo bundesligové tabulky. Fotbalisté Borussie Dortmund hrají definitivně o holé přežití a v takových situacích musí jít fotbalová krása stranou. “Nejde mluvit o boji o záchranu a přitom vyžadovat fotbal jako šampaňské,” přiznal kouč Jürgen Klopp.
 

Rychlá kombinace, bleskový přechod do útoku, neustálý tlak na míč. Ano. Borussia Dortmund tímto pojetím hry v posledních letech bavila fanoušky a získala s ním dva mistrovské tituly i účast ve finále Champions League. V posledních měsících se však ve žlutočerném stroji něco zadrhlo. Ten rozdíl musel o víkendu bouchnout do očí úplně každého.

Svěřenci trenéra Kloppa byli na hřišti Bayeru Leverkusen k nepoznání. Zkazili celkem 54 procent přihrávek, což je u nich nejhorší číslo od roku 1999, kdy je tato statistika sledována. Mistr světa Mats Hummels se místo konstruktivní rozehrávky klidně spokojil s dlouhým nákopem do země nikoho, nohy ofenzivního esa Marca Reuse nepředvedly žádnou nadstavbu. Za celý zápas si BVB vypracovalo pouhé tři brankové příležitosti. Vše bylo podřízené jedinému cíli: neprohrát. Německé média se ihned unisono ptají: “Není tohle málo?”

“Nejde na jedné straně mluvit o boj o záchranu a na druhé vyžadovat fotbal jako šampaňské,” odpověděl zcela narovinu Jürgen Klopp. S bodem za bezbrankovou remízu ze hřiště soupeře byl spokojený. V těžkou chvíli jakoby od mužstva ani víc nežádal. “Od hraní pěkného fotbalu jsou v této sezoně jiní,” přisadil si záložník Nuri Sahin.

Dortmund prostě podřizuje záchraně úplně vše. Naději mu dává i poměrně malá ztráta na konkurenci, vždyť deník Bild po víkendu správně připomněl, že o záchranu hraje téměř polovina týmů. Desátý Kolín nad Rýnem dělí od posledního Dortmundu pouhých šest bodů.

Fanoušky žlutočerných barev tak čeká nervózní jaro. Šampaňské si užijí možná jen v osmifinále Ligy mistrů proti Juventusu, v lize si budou muset vystačit zřejmě s kelímkem piva. Vyrazí již ve středu na důležitý duel s Augsburgem.