Aktuality
| autor: Ondřej Zlámal

Barcelona vyzve ve finále Ligy mistryň Lyon

winner.jpg foto: UEFA.com

V sobotu večer se v Turíně odehraje finále UEFA Ligy mistryň mezi obhájkyněmi z Barcelony a Lyonem. V roce 2019 Lyon Barcelonu ve finále porazil 4:1, ale letos se očekává mnohem vyrovnanější souboj. Rok předtím vyřadil Lyon Barcelonu ve čtvrtfinále.

Pro Olympique Lyon je to již desáté finále Ligy mistryň, sedmkrát v nich dokázal zvítězit. Barcelona obhajuje loňský triumf, kdy pozvedly její hráčky nejprestižnější trofej poprvé v historii. V odvetě v semifinále prohrála 0:2 s Wolfsburgem, čímž ukončila dlouhou sérii 45 zápasů bez prohry. Do finále ale postoupila díky vítězství 5:1 na domácím hřišti.

Mezi největší hvězdy finálového boje bude bezesporu patřit kapitánka Barcelony Alexia Putellasová, která je v současnosti také dělenou nejlepší střelkyní soutěže s deseti brankami. Její spoluhráčka, záložnice Aitana Bonmatíová byla v loňském finále vyhlášena hráčkou zápasu.

Lyon bude spoléhat na útočnici Adu Hegerbergovou, která dala čtyři z posledních sedmi branek Lyonu. Zkušená Wendie Renardová zase vstřelila dvě branky v obou semifinále proti PSG.

Letošní Ligy mistryň se poprvé hrála v změněném formátu se skupinovou fází. Do ní se ani  jeden ze tři českých zástupců – Slavia, Sparta a Slovácko neprobojoval.

Letošní finále ponese také českou stopu, když čtvrtou rozhodčí bude Jana Adámková, Lucie Ratajová bude v pozici náhradní rozhodčí. K dispozici bude také VAR.

Pravděpodobné sestavy podle UEFA.com:

Barcelona: Paños; Torrejón, Paredes, Mapi León, Ouahabi; Losada, Guijarro, Putellas; Graham Hansen, Hermoso, Martens

Lyon: Endler; Carpenter, Renard, Mbock Bathy, Bacha; Henry, Egurrola, Horan; D Cascarino, Hegerberg, Macario

Výkop utkání je v 19 hodin, vysílá ho přímým přenosem kanál DAZN, sledovat se dá také v Match Centre na UEFA.com.