Aktuality
| autor: Václav Hanzlík

ANALÝZA: Kudy vede pro Dynamo cesta ze slepé uličky?

P1150624.JPG foto: CZECH 4 SPORT

Fotbalisté Dynama České Budějovice slavili v sobotu 110. klubové narozeniny. Párty však zkazili gratulanti z Jihlavy, kteří celkem třikrát sfoukli svíčky na dortu. A domácí se plácají v pořádné kocovině. Pojďme si jejich situaci rozebrat.

Fotbalové jaro se ještě pořádně nerozjelo, na jihu Čech už mají za sebou rošádu ve vedení i na trenérské lavičce. Alespoň náznak zlepšení se však zatím nedostavuje a sobotní blamáž s Jihlavou (1:3) to jen potvrzuje. Možná ještě horší je pro fanoušky Dynama zjištění, “že lepší hráče jejich klub momentálně nemá”. Prohlásil to po zápase staronový kouč František Cipro. Nehledal žádné výmluvy, narovinu popsal to, v jakém stavu tým před dvěma týdny přebral.

Dlouhodobým problémem jihočeského klubu je, že každý půl roku staví vlastně nový mančaft. Romanu Lengyel a několik málo mladíků z vlastní líhně musí vyčkat, koho odloží větší a bohatější kluby. Dříve se koukalo hlavně na kádry Sparty, Plzně či Slavie, v současném týmu jsou fotbalisté například z druholigové Olomouce.

Pro fanoušky je v takové situaci samozřejmě složité identifikovat se s vlastním týmem. Téměř polovina základní sestavy je v kubu na hostování a v létě nejspíš změní zaměstnavatele. Případný sešup do druhé ligy je tedy zase tak moc pálit nemusí.

Otázka je, co teď s tím? Když to nejde fotbalově, musí se začít jezdit po zadku. Plán B však Budějovičtí nevytáhli. Působili odevzdaně, soupeře z Vysočiny duel nijak nebolel. Klubové vedení si musí vyhodnotit, proč tomu tak je a zda vsadilo na správné koně. Pokud dojde k názoru “NE”, není na co čekat. Fanoušci jistě odpustí chybu nebo zkaženou přihrávku mladíkovi z vlastní líhně, který sice ještě fotbalově nevyrostl, ale má ke klubu vztah a pere se. Navíc bude získávat ligové zkušenosti a poroste.

 Pokud chce Dynamo natrvalo zakotvit mezi ligovou elitou, musí budovat kádr s dlouhodobou perspektivou. Ano, může to skončit ve druhé lize (a nejen na jednu sezonu), může to bolet, ale ozdravný proces je nezbytný.

 Diváci se určitě budou dívat na talentované kluky z Písku, Tábora, Prachatic, Strakonic, Krumlova, prostě na hráče, který mají k regionu vztah a chtějí se prosadit v Dynamu. To by mělo plnit především roli regionální jedničky, která je vysněnou stanicí pro hráče z okolí.

Je to dlouhá cesta, která bude bolet. Případ hokejového Motoru však ukázal, že méně je někdy více. Je jen na vedení, jaký směr si zvolí. Hůř než v sobotu už to vypadat nemůže.

Blogy

Blog Ondřeje Zlámala

Slavia si neumí poradit se zataženou obranou

Fanoušci Slavie jakoby sledovali loňskou sezonu ze záznamu. Slavia prohospodařila náskok na čele tabulky a zatímco vloni nepohrdla titulem Plzeň, tentokrát má k němu našlápnuto Sparta. Červenobílí... >>
Blog Martina Michalce

Na své fotbalové škole mluvil Petr Čech o posunu mladé generace i o své budoucnosti

Po dlouhých třech letech se Petr Čech dostal osobně na svoji fotbalovou školu. A dokonce poprvé v pozici někoho, kdo nemusí řešit neodkladné pracovní záležitosti spojené s novou sezonou. Na konci... >>
Blog Martina Bošky

Vzestup českého ženského fotbalu? Diametrální. Není se vůbec za co stydět, ba naopak

V souvislosti s ženským fotbalem si v posledních dnech vybavíme především obrovské zklamání, které přineslo penaltové vyřazení v baráži o postup na evropský šampionát. Fotbalistky měly postup... >>