O nás
| autor: Václav Hanzlík

Analýza: Jak brání Bayern pod Guardiolou?

pep.png foto: Pavel Jiřík

Jarní start bundesligy si v Mnichově určitě představovali jinak. Z úvodních dvou zápasů s největšími pronásledovateli Wolfsburgem a Schalke 04  si Bayern připsal do tabulky pouze jeden bod. Co je vyčítáno Pepu Guardiolovi?

 V biografii Pepa Guardioly popisuje španělský publicista Guillem Balague, jak složité je sedět na lavičce FC Barcelona. Trenér prý více jak polovinu úsilí věnuje neustálému vysvětlování svých rozhodnutí o sestavě, rozestavení či taktice. Žádají si je kluboví šéfové, experti i novináři.

Pokud tomu tak je doopravdy, neprožívá Guardiola v těchto dnech v Mnichově nic nového. Musí už být zvyklý. Po nepřesvědčivém startu jarní části sezony je i v Německu pod drobnohledem. Tamní média rozebírají jeho gesta, chování, pohyb na lavičce a samozřejmě primárně způsob, jakým se Bayern prezentuje na hřišti.

 

Špatný start

Na paškálu je především úvodní porážka 4:1 ve Wolfsburgu, kde totálně vyhořela defenziva bavorského týmu. Za hlavního viníka byl označen Brazilec Dante, jenž viditelně nestíhal rychlíkům v zelených dresech. V úterním duelu se Schalke (1:1) musel z placu předčasně zase Jeromé Boateng, když zatáhl za záchrannou brzdu a viděl červenou kartu. V obou případech tedy obsadili hlavní role „nešťastníků“ stopeři. Náhoda?

Detailnímu rozboru defenzivy Bayernu se věnuje například server sport1.de. Upozorňuje na příliš vysoké postavení obranné linie, které může být problémem. Na podzim sice vypadala obrana nezničitelně, vždyť inkasovala pouhé čtyři branky v 17 zápasech. Málokdo proto řešil, že se opakovaně stávalo, že soupeř pelášil sám na bránu. Až do zápasu ve Wolfsburgu…

 

Nešťastní obránci

V taktických plánech trenéra Guardioly je poslední bránící hráč při atakování soupeře vysoko – v extrémních případech deset až dvacet metrů na soupeřově polovině. A podle informací zdroje blízkému kabině prý jsou obránci z tohoto záměru hodně nešťastní. Pokud přijde chyba a soupeř jde do rychlého protiútoku, jsou stopeři ve velké nevýhodě.

„Nejrychlejším hráčem na světě je míč,“ obhajuje své hráče Guardiola. Ano, důležité je ale dodat, že na správně fungujícím systému musí participovat všichni hráči na hřišti, a to směrem dopředu i dozadu.

Velmi důležitou roli hrají oba defenzivní štíty, v tomto případě Bastian Schweinsteiger s Xabim Alonsem. Pokud tihle dva chybují, dostává soupeř šanci na brejk a Bayern má problém. „Když necháme soupeře běhat, zničí nás to,“ varuje opakovaně Guardiola.

Sám moc dobře ví, že má se svým týmem ještě hodně práce. Zápasy vyřazovací části Champions League se rychle blíží. A tam by podobné chyby měly daleko horší následky než klopýtnutí v bundeslize, kde si Bavoři drží poměrně luxusní osmibodový náskok.

 

Autor: Václav Hanzlík

https://www.czech4sport.cz/uploads//images/profile_photo/ondra_o-nas.png
Mgr. Ondřej Zlámal

Vystudoval obor angličtina-čeština na FFUK. Po studiu pracoval jako učitel angličtiny, překladatel a sportovní reportér. V období 2003-2011 působil ve Slavii, v posledních čtyřech letech jako její mluvčí. V současnosti je fotbalovým reportérem a korespondentem pro zahraniční agenturu. Fotbal sleduje odmalička, jeho nejstarší vzpomínkou je zápas Slavia –LIAZ Jablonec, který skončil vítězstvím domácích 7:1.

zlamal@czech4sport.cz

https://www.czech4sport.cz/uploads//images/profile_photo/rosta_o-nas.png
Rostislav Bakula

Studoval pedagogickou fakultu na JU ČB, obor čeština-výtvarná výchova. V roce 2006 se začal věnovat grafickému designu, který ho vždy zajímal. Začínal v grafickém studiu tiskárny Protisk, od roku 2008 pak působí jako grafik na volné noze – především v Praze. Podílel se na zakázkách pro firmy jako Telefónica O2, Česká pojišťovna, Adidas, Greenpeace, Oriflame, automobilky Audi a Volkswagen atd. Později se začal věnovat také webové grafice.

bakula@czech4sport.cz