Služby
| autor: Martin Boška

Akademickým futsalistou roku 2021 byl suverénně zvolen Jiří Bílý

Bílý.JPG foto: Ivana Hošková

V anketě Akademický futsalista roku 2021 zvítězil vicemistr Univerzitní futsalové ligy v dresu brněnské Masarykovy univerzity Jiří Bílý, který byl králem střelců i nejproduktivnějším hráčem soutěže. Druhou příčku obsadil ústecký Jiří Chmelan a třetí skončil budějovický Tomáš Pecka. 

Tradiční ocenění udělované již od roku 2016 se po roční epidemií vynucené pauze opět vrátilo. Loni bylo specifické především tím, že se k Akademickému mistrovství ČR hrála také nově vzniklá Univerzitní futsalová liga. Hlasování tak zohledňovalo obě zmíněné soutěže.

Možnost hlasovat měli zástupci každého z týmů, členové vedení ligy a trenéři národního výběru pro Akademické mistrovství světa 2022 přeloženého z čínského Šanghaje do portugalské Bragy. Každý hlasující volil hráče na první (3 body), druhé (2 body) i třetí místo (1 bod). 

Ocenění získal naprosto s přehledem třiceti obdrženými body brněnský Jiří Bílý, který se tak přidal k předchozím vítězům Matěji Slováčkovi, Matouši Kubelkovi, Davidu Drozdovi a Pavlu Krajčovi. Bílý v lize dokázal ve čtyřech zápasech nastřílet čtrnáct branek a na dvě nahrát, čímž ovládl ligové statistiky. Kromě univerzitního futsalu válí také v 1. Futsal lize, ve které obléká dres Žabinských Vlků.

Druhé místo obsadil kapitán bronzové UJEP z Ústí nad Labem Jiří Chmelan. Tahoun druholigového Spartaku Perštejn byl nejen v ligových statistikách hned za Bílým, ale svůj tým dovedl také ke čtvrtému místu na AMČR. 

Bronzová pozice patří Tomáši Peckovi z Jihočeské univerzity. Hráč Dynama nastřílel třetí nejvyšší počet branek v lize a do poslední vteřiny vedl svůj tým do bojů o medaile.

 

CELKOVÉ POŘADÍ

  1. Jiří Bílý (MUNI / Žabinští Vlci Brno) - 30 bodů
  2. Jiří Chmelan (UJEP / Spartak Perštejn) - 16 bodů
  3. Tomáš Pecka (JU / Dynamo ČB) - 15 bodů
  4. Adam Dluhoš (VŠB-TUO / Baník Ostrava) - 13 bodů
  5. Tomáš Nguyen (VŠB-TUO) - 9 bodů
  6. Jakub Sznapka (MUNI / Helas Brno) - 7 bodů
  7. Radim Dostál (OSU) - 6 bodů
  8. Jan Hromek (MUNI / Žabinští Vlci Brno) - 5 bodů
  9. Matěj Jeřábek (ČVUT) - 4 body
  10. Nikolas Tilkeridis (UP) - 3 body