O nás
| autor: Ondřej Zlámal

20. ročník Galavečera Našeho fotbalu v neděli 9. ledna

PSX_20210510_204740.jpg

FORTUNA Galavečer Našeho fotbalu letos slaví 20 let! Nejlepší hráče a trenéry v kategoriích mládežnického, ženského i neprofesionálního fotbalu za kalendářní rok 2021 bude Fotbalová asociace České republiky vyznamenávat v neděli 9. ledna na pražském Žofíně.

Vyhlášení výsledků tradičních anket proběhne v neděli 9. ledna na Žofíně od 18:00 hodin, živý přenos můžete sledovat na webu fotbalové asociace fotbal.cz nebo zde. Česká televize odvysílá záznam ze slavnostního vyhlášení 19. ledna od 20:30 na programu ČT sport.

Je to už dvacet let, co proběhlo první společné vyhlášení anket pro nejlepší hráče a trenéry mládežnického, ženského či neprofesionálního fotbalu. Galavečer změnil v průběhu let svá jména, ale jeho význam zůstává stejný.

Tradici společného slavnostního vyhodnocování anket v kategoriích, jejichž rozvoj patří k prioritám činnosti FAČR, se podařilo založit v roce 2001. Galavečer neprofesionálního fotbalu (později Galavečer Grassroots fotbalu) tehdy sjednotil do té doby roztříštěné ankety a zasadil je do krásného prostředí pražského paláce Žofín.

V souvislosti s letošním kulatým jubileem můžeme připomenout některá velká jména, která se do historie anket zapsala nejvýrazněji.

Byl to například současný záložník Mladé Boleslavi Dominik Mašek, který ovládl dvakrát anketu Talent roku pro mladšího dorostence a dvakrát získal cenu Nejlepší hráč staršího dorostu. Totéž se povedlo třeba i současným českým reprezentantům a spoluhráčům z nizozemského Twente Václavu Černému a Michalu Sadílkovi.

Mezi důležité osobnosti historie ankety patří i Pavlína Nováková Ščasná, která v rámci galavečera přebírala na Žofíně čtyřikrát cenu pro nejlepší hráčku ženského fotbalu. Absolutním rekordmanem ankety je pak současný reprezentační kouč futsalu Tomáš Neumann, který se stal hned třináctkrát nejlepším trenérem futsalu.

I mezi nominovanými letošního 20. FORTUNA Galavečeru Našeho fotbalu jsou jména, která už se do historie anket výrazně zapsala a která si mohou připsat další triumf.

V prestižní a velmi sledované anketě Nejlepší hráč, která se uděluje starším dorostencům, jsou hned tři zajímavá jména. Zatímco letenský záložník Adam Karabec skončil ve stejné anketě loni druhý za spoluhráčem Adamem Hložkem a předloni se stal Talentem roku (nejlepší mladší dorostenec), další nominovaní Daniel Samek ze Slavie a Kryštof Daněk ze Sigmy Olomouc zažívají svou premiérovou nominaci.

Cenu Vlastislava Marečka, neboli Talent roku, určenou pro mladší dorostence převezme buď šestnáctiletý záložník a reprezentant do 17 let Pavel Gaszczyk z Plzně, nebo jeden z dvojice patnáctiletých útočníků a spoluhráčů z reprezentace do 16 let Roman Mokrovics z Olomouce či Daniel Rus ze Sparty.

V trenérských anketách bude o pátý triumf usilovat Karel Rada, kouč národního týmu žen (kategorie ženský fotbal – Trenér roku) a zajímavý bude i souboj o nejlepšího trenéra futsalu. Reprezentační trenér Tomáš Neumann vedl národní tým na Mistrovství světa ve futsalu 2021 v Litvě, kde došli Češi do osmifinále. Trenér Plzně Marek Kopecký se se svým mužstvem zase probojoval do Elitní fáze futsalové Ligy mistrů.

Mezi hráči futsalu se bude o už své osmé prvenství v kategorii Nejlepší hráč ucházet Michal Seidler z Interobalu Plzeň.

Jubilejní 20. ročník galavečera bude moderovat Jiří Pelnář, zahraje na něm skupina Melody Makers Ondřeje Havelky a ocenění budou vítězům předávat například předseda fotbalové asociace Petr Fousek, trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý nebo jeho kolega z národního týmu do 21 let Jan Suchopárek.

 

Nominace na 20. FORTUNA Galavečer Našeho fotbalu

(nominovaní jsou v abecedním pořadí)

 

Fotbal – Nejlepší hráč roku – starší dorostenec

Kryštof Daněk (SK sigma Olomouc)

Adam Karabec (AC Sparta Praha)

Daniel Samek (SK Slavia Praha)

 

Fotbal – Talent roku – mladší dorostenec (Cena Vlastislava Marečka)

Pavel Gaszczyk (FC Viktoria Plzeň)

Roman Mokrovics (SK Sigma Olomouc)

Daniel Rus (AC Sparta Praha)

 

Ženský fotbal – Talent roku

Klára Ducháčková (AC Sparta Praha)

Lucie Jelínková (1. FC Slovácko)

Sabina Střížová (1. FC Slovácko)

 

Futsal – Hráč roku

Tomáš Koudelka (FK Chrudim)

Michal Seidler (SK Interobal Plzeň)

Tomáš Vnuk (SK Interobal Plzeň)

 

Futsal – Talent roku

Tomáš Buchta (SK Interobal Plzeň)

Zdeněk Sita (SK Slavia Praha)

Jan Žežulka (SK Olympik Mělník)

 

Ženský fotbal – Trenér roku

Petr Bláha (1. FC Slovácko)

Michal Kolomazník (Sk Slavia Praha)

Martin Masaryk (AC Sparta Praha)

Karel Rada (reprezentace A)

 

 

 

Futsal – trenér roku

David Frič (SK Slavia Praha)

Marek Kopecký (SK Interobal Plzeň)

Tomáš Neumann (reprezentace A)

 

Další ankety:

Fotbal – Trenér roku – dorostenci

Fotbal – Trenér roku – žáci

Fotbal – Trenér roku – přípravky

Ženský fotbal – Trenér roku mládeže

Plážový fotbal – Hráč roku, Hráčka roku

 

Doprovodné ankety:

Grassroots cena fair play roku 2021

Grassroots akce roku 2021

 

https://www.czech4sport.cz/uploads//images/profile_photo/ondra_o-nas.png
Mgr. Ondřej Zlámal

Vystudoval obor angličtina-čeština na FFUK. Po studiu pracoval jako učitel angličtiny, překladatel a sportovní reportér. V období 2003-2011 působil ve Slavii, v posledních čtyřech letech jako její mluvčí. V současnosti je fotbalovým reportérem a korespondentem pro zahraniční agenturu. Fotbal sleduje odmalička, jeho nejstarší vzpomínkou je zápas Slavia –LIAZ Jablonec, který skončil vítězstvím domácích 7:1.

zlamal@czech4sport.cz

https://www.czech4sport.cz/uploads//images/profile_photo/rosta_o-nas.png
Rostislav Bakula

Studoval pedagogickou fakultu na JU ČB, obor čeština-výtvarná výchova. V roce 2006 se začal věnovat grafickému designu, který ho vždy zajímal. Začínal v grafickém studiu tiskárny Protisk, od roku 2008 pak působí jako grafik na volné noze – především v Praze. Podílel se na zakázkách pro firmy jako Telefónica O2, Česká pojišťovna, Adidas, Greenpeace, Oriflame, automobilky Audi a Volkswagen atd. Později se začal věnovat také webové grafice.

bakula@czech4sport.cz