Blogy

Zopakují výkon z derby fotbalisté Slavie? A co fanoušci?

Ondřej Zlámal | 29.09.2015
P1350298.JPG foto: Ondřej Zlámal
Tolik důvodů k radosti neměli v Edenu slávisté už hodně dlouho. Museli pátrat v paměti, kdy měli takovou herní převahu nad odvěkým rivalem, možná před deseti lety na Strahově a pak při dvou výhrách na Letné. Nutno říct, že těch horších vzpomínek je na skladě mnohem víc a z nedávné doby, kdy utkání ztrácelo náboj souboje dvou vyrovnaných týmů.

Jak velký pokrok směrem k lepším časům Slavia udělala, ale neukáže jedno vyhrané derby. V týdnu před ním dostali slávisté čtyři góly v Ústí, před tím doma brali bod s Mladou Boleslaví. „Zůstaňte všichni na zemi,“ vzkázal Dušan Uhrin st. svému synovi po derby. Zlatá slova.

Ono se totiž také těžko vybavuje, kdy Sparta zahrála v nejslavnějším českém fotbalovém souboji tak nevýrazně. Nedostala se do šancí, nevystřelila přímo na branku. Nedokázala reagovat na tlak Slavie změnou tempa, přidáním v důrazu v soubojích. Navíc David Bičík udělal velkou chybu, která vyhovovala taktickým plánům červenobílých.

Slávisté musí podobné výkony umět zopakovat. Už proti Dukle se bude hrát o stejně cenné tři body. Podobné maximální nasazení jako proti Spartě budou potřebovat pro cestu do evropských soutěží předvést hned čtyřikrát, nebo dokonce –vzhledem k nulovému koeficientu – šestkrát. A hlavně budou nutné k tomu, aby se k takové šanci vůbec probili.

Podobně jako o fotbalistech, to samé platí i o jejich fanoušcích. „Zaplněný stadion sehraje vždy velkou roli, znám to ze zahraničí,“ říkal další velkou pravdu Dušan Uhrin mladší na tiskové konferenci po utkání. Pokud i příznivci dokáží znovu naplnit stadion, bude to další krok dopředu.

Nestačí jednou za rok vyhrát derby, nestačí přijít jednou za rok naplno fandit.