Blogy

Wolfsburg a titul? Letos ne, ale…

Václav Hanzlík | 31.01.2015
avfl.jpg

Některá média označila výsledek úvodního jarního duelu Wolfsburgu s Bayernem (4:1) za debakl a senzaci. Já bych byl v těchto hodnoceních opatrný. Pokud sledujete pozorně vývoj týmu z města automobilů, zase až tak velký šok jeho výhra není. Ano, Bayern je světový gigant a neporáží se každý týden, ve Wolfsburgu se ale buduje rovněž cosi velkého.

Navštívil jsem Wolfsburg celkem třikrát a díky českému obránci Janu Šimůnkovi měl možnost nahlédnout do zákulisí klubu. Viděl jsem nádherné šatny i tréninkový areál. Fantazie. Kolem supermoderní Volkswagen Areny bylo rozeseto asi sedm travnatých ploch (některé i vyhřívané), kolem řeky cyklostezka či proslulá „Magathova hora“, kterou borci vybíhali s medicinbaly. Uvnitř stadionu regenerace, bazének i v šatně pro hosty, kavárnička, prostě veškerý komfort a tomu samozřejmě odpovídající očekávání. Namlsaní fanoušci toužili po mistrovské sezoně 2008/2009 po dalších úspěších, které se ale nedostavily.

„Vlčím hradem“ se protočila řada renomovaných trenérů (McClaren, Veh, Littbarski) i hráčů, leč výsledky nikde. Změna k lepšímu nastala až angažováním protřelého manažera Klause Allofse, jenž po letech zamával na rozloučenou Werderu Brémy a v novém působišti dosadil na trenérskou sesli rovněž zkušeného Dietra Heckinga. Schůdek po schůdku tato dvojice budovala tým podle svých představ. A nejenom tým.

Poměrně nedávno mě doslova šokovala informace, že VfL otevírá zcela nové tréninkové centrum, jehož součástí je i menší stadionek pro přátelské zápasy. Proboha, proč? Nic takového přece nepotřebují. „Z posilovny máme výhled na tréninkovou plochu, takže rehabilitující hráč je v kontaktu s týmem. A ve všech místnostech je denní světlo, to v útrobách Areny nešlo.“ Ano, i takové detaily si kluboví šéfové pochvalovali. Se silnou automobilkou v zádech prostě rostě na severu Německa velký tým, jehož dres již obléká třeba belgická hvězda Kevin de Bruyne či nově i mistr světa André Schürrle, jehož si Wolfsburg přivedl z Chelsea.

Na titul to letos určitě stačit nebude. Ztráta na Bayern je pořád obrovská a nedá se předpokládat, že Robben a spol. náskok promrhají. Velmi zajímavé je ale pro „vlky“ druhé místo zaručující účast v Champions League, a pokud bude v následujících sezonách možnost, určitě budou chtít prohnat i Bayern. Ostatně, jednou už se jim to povedlo. Pěsti jim z nebe drží i Junior Malanda, jenž nedávno tragicky zemřel. V pátek večer musel mít ze svých parťáků radost.

 

Foto: CZECH 4 SPORT