Blogy

Vzpomínka na Miroslava Ondříčka

Ondřej Zlámal | 29.03.2015
ondricek.jpg foto: Martin Malý, @slaviaofficial

Potkal jsem ho v Edenu mnohokrát, ale na první setkání s ním nikdy nezapomenu. Bylo to v jednom hotelu na Malé Straně na tiskovce před derby. Pracoval jsem tehdy pro slávistický web a pan Ondříček se ke mně naklonil a zeptal se. „Odkud je tenhle novinář?“

Odpověděl jsem, že je z Haló novin. „Cože, komunista? Já ho vezmu holí,“ zazněla odhodlaná odpověď. Musel jsme slavného kameramana honem uklidnit, protože už zvedal svojí elegantní hůlku, aby přešel od slov k činům.

Po oslavách titulu v novém Edenu jsem taky musel vyvracet fámu, že velký slávista nevydržel napětí při pohledu na korunovaci jeho oblíbeného klubu. Tehdy to naštěstí nebyla pravda, udělalo se mu nedobře po dokouření mistrovského doutníku.

O pár let později jsme ho s Martinem Vaniakem a Stanislavem Vlčkem navštívili doma, kde se zotavoval po operaci srdce. Trochu jsem byl v napětí, jak to proběhne, ale už ve dveřích nás pan Ondříček vřele uvítal a hned spustil na Vlčka: „To jste taky mohl dát, ten gól, já to viděl v televizi!“

Když mohl, tak v Edenu byl. Slavii byl věrný v dobrém i ve zlém. Bohužel tu nedělní zprávu už dementovat nemůžu a neumím. Ale ve slávistickém nebi už teď s Františkem Veselým zase oba už určitě rozebírají, jak to s tou jejich Slavií je.