Blogy

Trenér Jandač to nemá jednoduché

Miroslav Kindel | 09.04.2018
jaman.jpg foto: @0Anet0 (twitter)

Příprava na MS začala. Po vítězných duelech se Švýcary (5:2, 4:1) se Češi podívají bezmála po roce do Francie, kde odehrají dva duely s domácími. Posléze je čekají České hokejové hry neboli Carlson Hockey Games a následně bude Jandačův soubor hrát ve Švédsku další podnik EHT, který se tentokrát jmenuje Švédské hokejové hry.

Dalo by se říct, že je to velká porce zápasů, za sebou má tým zatím dva. Jak si v nich ale Jandačova družina, která je sestavená ze spousty mladých kluků vedla? Především je třeba říci, že tohle není ještě mužstvo pro světový šampionát, ačkoliv svůj potenciál jistě ukázalo.

Češi byli v duelech se Švýcary jako orli, kteří letí střemhlav dolů a rychle chtějí chytit svou kořist. Což se jim v obou duelech dařilo a onu kořist nakonec také po zásluze získali.

Byli prostě hladoví. Tenhle mladý tým byl plný elánu a nebál se. Jasně, je to pouze příprava, ale může to hodně ukázat. Především i díky tomu, že se výrazně prosadili dva osmnáctiletí benjamínci.

Jména? Martin Kaut a Jakub Galvas. Nová generace mládežníků pod 20 let už dostává v extralize moře prostoru. Zejména bek olomoucké Mory ukázal, proč mu trenér Zdeněk Venera dával často příležitost. Výborně rozehrával, dovedl podpořit ofenzivu a po střele jednoho z českých hráčů dokázal protečovat do sítě puk, který mu pak David Tomášek sbíral.

Martin Kaut naplno ukazuje, proč se o něm hovoří, jako o další naději Česka pro draft NHL 2018. Hrál přesně to, co hraje v Pardubicích. V prvním zápase dvakrát asistoval a navrch přidal gól v odvetě. Jeden z největších talentů českého hokeje vedle Chytila a Zadiny může jít hodně vysoko. Jen s tím rozdílem, že teď nemluvíme o draftu, ve kterém Chytil už byl, ale celkově o kariéře.

Zpátky ke Kautovi. Náramně mu sedla spolupráce s dalším pardubákem Davidem Tomáškem. Oba dva si dávali puky tzv. naslepo. Byla by škoda, aby tahle dvojice byla zpřetrhána. Trenéru Jandačovi se rýsují dvě zajímavé mladé formace sehraných bojovníků a nebylo ani poznat, že by Jan Ordoš z Liberce výrazně zaostával. Doplňoval se s nimi perfektně.

Je tam ale víc zajímavého dravého mládí, které větří šanci probojovat se na MS. Nesmí se zapomínat na třineckou trojici Ondřej Kovařčík - Adam Cienciala - Michal Kovařčík, která v play-off Tipsport extraligy začala předvádět vynikající výkony.

Trenér Jandač má zamotanou hlavu. Navíc dorazí posily z NHL, přibydou určitě další hráči z extraligových finalistů včetně těch již zmíněných. Zatím to vypadá, že si dost mladých pušek na šampionátu zahraje, jelikož dost zkušených odpadlo, což je pro mladé výhoda a navíc je trenér Jandač motivoval.

"Můžou se na mistrovství dostat, mají šanci se ukázat, nabrat zkušenosti a třeba se jim otevře cesta dál," pronesl po prvním srazu.