Blogy

Tomáš Zápotočný má pravdu, trojí trest je divný

Ondřej Zlámal | 09.03.2015
P1140728.JPG foto: CZECH 4 SPORT

„Fauloval jsem,“ nevymlouval se sportovně kapitán Příbrami Tomáš Zápotočný po zápase s Bohemians Praha 1905. V 50. minutě zavinil v souboji s Mikušem penaltu vcelku běžným faulem, který by jinde na hřišti asi vůbec pozornost nepřipoutal.

„Zdá se mi to nespravedlivé, že dostanete červenou a jste ještě potrestaný penaltou, je to hloupé pravidlo, ale nedá se nic dělat,“ dodal.

(Jen tak na okraj, jak z toho někdo z kolegů vymyslel, že řekl, že mu penalta přišla nespravedlivá, to mi hlava nebere.)

Zápotočný měl tu smůlu a chytil se do pasti trojího trestu. Podle mého názoru a názoru celé redakce CZECH 4 SPORT má pravdu, toto pravidlo by si zasloužilo rychlou revizi.

Jen si to shrňme. První trest penalta. Tu Marek Jarolím neproměnil.

Druhý trest červená karta. Přesilovku už v sobotu výborně kombinující Klokani využili a dali dva krásné góly. Příbram o body přišla.

Třetí trest. Zápotočný dostane disciplinární trest, proti Slovácku si nezahraje. To všechno za jeden faul. Ve velké většině případů ani zdraví ohrožující skluzy a bezohledné fauly tolik trestů nenakumulují. Kolikrát hráč vyvázne jen se žlutou kartou.

Proti pravidlu trojího trestu se už dlouho ozývají kritické hlasy. Staví se proti němu hráčská asociace FIFPro, zabývat se jím má i pravidlová komise FIFA.

Přitom by podle nás stačilo málo. Pokud hráč fauluje v pokutovém území, nařídit penaltu a zákrok posoudit jako kdyby byl kdekoliv jinde na hřišti. Ten Zápotočného faul nebyl asi ani na žlutou. Červená může být zase jen za takové fauly, které by ji vyvolaly i jinde na hřišti.

Všechno má ještě jeden aspekt. Trojí trest vyvolává velký tlak na rozhodčí. Ti, když písknou ve vyložené šanci penaltu, nezbývá jim nic jiného než tasit ještě červenou. V hraničních situacích, kdy si nejsou stoprocentně jistí, pak možná raději do píšťalky nepísknou a mají klid a neriskují, že zápas chybným verdiktem postavili na hlavu.

Pravidlo o červené kartě za zmaření vyložené brankové příležitosti vzniklo s dobrým úmyslem. Nabralo však na sebe podobu, která už dlouho vzbuzuje oprávněné pochybnosti, které vyjádřil i Tomáš Zápotočný. Pokud se změní, myslím si, že se žádné davy jeho zuřivých zastánců neobjeví.