Blogy

Střídající hráči jako rozdíloví muži

Ondřej Zlámal | 06.09.2015
P1330849.jpg foto: Ondřej Zlámal

Do souboje s Kazachstánem vstoupil Josef Šural v 68. minutě, kdy se z hlediště už místy ozýval netrpělivý pískot. Naskočil do zápasu a měl výrazný podíl na celkovém obratu. I když nebyl tak vidět jako další střídající hráč Milan Škoda, bez aktivity libereckého záložníka a jeho centru, by Češi po zápase neměli co slavit.

V současném fotbale jsou náhradnicí z lavičky vstupující na hřiště většinou po hodině hry stále důležitějším faktorem. Kolikrát se obraz hry změní, když jeden tým nasadí čerstvé síly stejné nebo lepší kvality a druhý na to nemá odpověď.

Pozorný divák si toho všiml například v zápasech Viktorie Plzeň s Maccabi. Už v Izraeli po prostřídání měli najednou navrch domácí. Rozdílovým hráčem se stal izraelský reprezentant Gil Vermouth, který přišel do hry v 65. minutě a převrátil tok hry v záloze.

V Plzni pak naskočil do druhého poločasu. Kromě vtípků na adresu jeho příjmení po sobě zanechal znovu silnou stopu.

Nebývá to lehká úloha. Každý, kdo hraje fotbal, to zná. Překonat zklamání z neúčasti v základu je někdy hodně složité. Ale vletět do zápasu a rozhodnout, to taky stojí za to. Bude to platit na nejvyšší úrovni stále víc.