Blogy

Spartu a Slavii čeká velká bitva o postup

Ondřej Zlámal | 12.11.2017
P1670268.JPG foto: Ondřej Zlámal

Možná, že v koutku duše chtěly před prvním kolem Ligy mistryň s Linkopingem nedostat debakl. Možná uhrát remízu, zachovat naději do odvety. Sparťanské fotbalistky ale dosáhly na mnohem víc. Na těžkém trávníku na Letné odehrály se švédskými mistryněmi naprosto vyrovnaný zápas. A pokud se jim to povede i podruhé, mohou myslet na boj o senzační postup.

Killye Strom, autorka krásné branky z přímého kopu, říkala po zápase: „V odvetě se musíme držet stejného taktického plánu jako doma.“ Právě sebedůvěra, poctivé bránění a hra bez zbytečných obav dovedla Spartu k remíze na Letné.

Stejně jako na reprezentaci i na Slavii je vidět pokrok a práce, která se u nás v ženském fotbale zlepšuje. Posily z USA a z Finska dodaly Spartě na sebevědomí a navíc vytáhly k sobě na danou úroveň sebevědomé hry své spoluhráčky. Například Andrea Stašková od mistrovství Evropy do 17 let u nás ušla další kus cesty a je už regulérní ofenzivní oporou.

Ve Švédsku se bude hrát na umělé trávě, což paradoxně asi bude pro kombinaci domácích výhoda, protože těžký terén na deštivé Letné dobrému přechodu do útoku bránil. Právě na průniky po obou křídlech si budou Sparťanky muset dát pozor. Ale na druhou stranu mají také své zbraně, hlavně v podobě standardních situací. Možná by stálo za to také natrénovat penalty, kdyby na ně došlo.

Slavia nakročila na Islandu dobře, ale samy hráčky určitě ví, že druhý krok bývá nejtěžší a jejich soupeřky se v Edenu jen tak nevzdají, nic takového nemají na Islandu ve zvyku. Blanka Pěničková i její spoluhráčky se určitě nespolehnou na bránění získaného náskoku, to snad ani v Edenu, kam jistě dorazí spousta fanoušků, ani moc dobře nejde. Slávistky už mají s touto soutěží dost zkušeností na to, aby si postup ohlídaly.

UEFA Women´s Champions League nikdy nezažila, aby mezi posledních 16 postoupily dva týmy z jednoho města. Praha byla první. Že to nebyla náhoda, je už teď jisté. Navíc je dobře nakročeno a každý statistický rekord je dobré vylepšovat. Třeba hned postupem do čtvrtfinále.