Blogy

Sparta v lepší pohodě

Miroslav Kindel | 15.04.2018
Rosicky.jpg foto: Ondřej Zlámal

Zápas Plzeň – Sparta je po derby vlastně druhý nejsledovanější zápas ligy. Můžeme si myslet, že tomu tak třeba není, ale v posledních letech, kdy Plzeň vystoupala na špičku a Slavia hrála o záchranu, byl duel Plzeň - Sparta hodně sledovaný i díky tomu, že oba dva týmy sváděly přímé boje o ligový primát.


Plzeň v krizi
Jaro 2018 zatím nevychází pro podzimního půlmistra zrovna podle jeho představ. Vrbovi svěřenci si kazí dominanci z podzimu a dotahující se Slavia na ně ztrácí v tuhle chvíli čtyři body. Plzeň dokázala porazit jen Zlín. Ostatní týmy si s Plzní zatím vědí rady víc, než na podzim. Vrbova parta si navíc lízá rány po debaklu na Bohemce, kde prohrála 5:2. A tam podala snad nejhorší výkon sezony, který fotbaloví fanoušci u Plzně viděli. 

Facka na Bohemce může působit
Sparta by si ale měla dát pozor na to, že Plzeň může být po Bohemce namotivovaná. Porážka 5:2 v Ďolíčku totiž Plzni může překvapivě pomoci. Někdy jsou tvrdé facky potřeba a pro Plzeň přišla právě včas. Je otázkou, jestli nakonec tomu tak bude, ale z fanouškovského pohledu je jasné, že podobnou blamáž už nechtějí Vrba a spol. připustit a budou lépe nachystaní a víc namotivovaní, než kdyby tentokrát hráli s Jihlavou.

Vrba může bojovat o svou budoucnost
V Plzni se čím dál hlasitěji šušká, že vedení klubu není s Vrbou spokojené. Plzeňský trenér je pod palbou kritiky. Nespokojený je podle nedávných spekulací zejména Adolf Šádek. Je tedy možné, že zápas se Spartou může být pro trenéra Vrbu tím, po němž si v létě si bude hledat nové angažmá.

Na Spartě lepší atmosféra
To naopak na pražské Letné mají jiné a v podstatě příjemnější starosti. Sparta v posledních pěti zápasech uhrála čtyři remízy. Z toho třikrát ztratila utkání ve svých typických druhých poločasech. Poslední výhra nad Duklou může pozitivně působit. I na hřišti to vypadalo, že se parta jedenácti rudých fotbalistů, dokáže semknout a dělá vše pro to, aby Sparta byla zase Spartou.

Šural a Stanciu můžou rozhodovat
Sparta v domácím utkání s Duklou opět využívala předností svých rozdílových hráčů Josefa Šurala a Nicolae Stancia. Zatímco druhý jmenovaný předvádí vynikající výkony od svého nástupu do Sparty, tak u prvně jmenovaného bylo otázkou, jak se popere s návratem po zranění. A popral se s tím výborně. Josef Šural dává důležité góly. Proti Dukle byl poprvé od začátku v sestavě a hned ukázal, proč má být na hrotu. Jeho góly se Spartě budou hodit. Působí jako kyvadlo na hrotu, kterému sparťané adresují přesné centry a on si už jen vybere vhodné místo, kde zakončí. V posledním zápase náznakem připomínal Davida Lafatu. A Nicolae Stanciu může být rozdílovým tvůrcem hry, který bude motorem mužstva. Takové zápasy jsou totiž přesně něco pro něj.

Vsadí Hapal na dva útočníky?
Derby se Slavií začínala Sparta v rozestavení 4-4-2 a něco podobného se může očekávat i v zápase proti Plzni. Už v předchozí sezoně pod tehdejším trenérem Petrem Radou v obou zápasech použila rozestavení, ve kterém z 4-2-3-1 přepínala na tzv. 4-2-4 se dvěma útočníky a křídly po stranách. Zatímco Petru Radovi tyhle taktické šachy vyšly, tak Pavla Hapala čeká zřejmě důležité rozhodnutí. V derby na systému se dvěma útočníky Hapal lpěl příliš dlouho a Slavia snadno překonávala její střed. Proti Plzni bych tedy předpokládal, že Hapal postaví něco podobného jako Rada s přepínáním na dva útočníky, kdy ze začátku bude hrát Václav Kadlec především na křídle.

Rozhodovat můžou standardní situace
Plzeň má v útoku tři věže. Marka Bakoše, Michaela Krmenčíka a Tomáše Chorého, kteří jsou nebezpeční při jakékoliv standardní situaci. A Sparta má s bráněním standardek problém. Předpokládám, že tohle byla hlavní náplň tréninků během týdne. Sparta nemá vysoké stopery, kteří by plzeňským věžím mohli konkurovat. Každopádně není to jen o stoperech, ale i dalších hráčích, kteří by mohli defenzivě při standardkách Plzně vypomáhat. Jenže vysokých hráčů má pomálu a bude zajímavé sledovat, jak Plzeň bude využívat svou výškovou převahu.

Plzeň bude mít za sebou fanoušky
Pro Plzeň je výhoda, že bude mít za sebou zaplněný stadion, kterým jim bude do zad řvát a popohánět je. Plzeň splácí fanouškům dluh po debaklu v Ďolíčku a pro hráče bude důležité, aby jim udělali radost, alespoň proti letenským.

Tanky vs. klacky v ruce
Zápas to jistě bude atraktivní pro všechny fanoušky. Půjde si Hapal pro Vrbu, aby si ho mohl dát jako dekoraci na zahrádku? Nebo naopak si pražské tanky nechají zajít chuť a porazí je dřevorubci z Plzně, kteří budou tanky nahánět s klackem v ruce? To ukáže samotný zápas a sledujte v 18:00 na O2 TV Sport.