Blogy

Slávistickou motivaci odneslo Brno

Miroslav Kindel | 01.10.2017
P1660084.JPG foto: Ondřej Zlámal

Slavia v neděli dokázala porazit Brno 2:0. Shrňme si, co podstatného se událo.

 

Danny se ještě musí dostat do formy

Nejen slávističtí fanoušci byli v očekávání, co Danny po svém zranění na hřišti předvede. Portugalský záložník ukázal, že jeho herní inteligence je úplně někde jinde, ale zároveň tam měl také spoustu nepřesností, ztrát míčů. Bylo znát, že ještě není v optimální formě. Až se do té formy dostane, tak z něj budou mít obránci soupeře vítr.  

Altintop se zvedá

Jednoznačně bych chtěl dneska vyzdvihnout výkon Halila Altintopa. Turecký záložník si na hřišti velice dobře rozuměl s Josefem Hušbauerem. Většina jeho přihrávek měla oči, dobře se pohyboval, neustále nabízel. Na Halouska také vypálil jednu štiplavou ránu, kterou brněnský gólman s obtížemi vyrazil. Jeho výkon je důkazem, že se zvedá. Oproti minulým zápasům tohle byl úplně jiný Halil Altintop a těším se, co předvede příště. 

Necid se probudil

Po duelu s Astanou byl Necid v nemilosti slávistických fanoušků. Byl kritizovaný za to, jak se zachoval ke Stochovi, když mu dával kapitánskou pásku. Útočník Slavie na to odpověděl suverénně. Dva góly dal hlavou po výborných centrech Hušbauera a Micka van Burena. Zejména ten druhý centr od Micka měl oči a musel se fanouškům líbit. Dva góly jsou Necidovou odpovědí na čtvrtek. Žádná nevraživost nebo uraženost, dámy a pánové.  

Od začátku jasný plán

Na hřiště vyběhla sebevědomá, namotivovaná a s jasným plánem nastupující Šilhavého parta. Od začátku bylo jasné, kdo bude diktovat tempo hry. Slavia svou herní dominanci chtěla okamžitě potvrdit a zápas rozhodnout dřív. Nebýt dvakrát brankové konstrukce a výtečného brněnského gólmana, kdo ví, s čím by Brno z Edenu odjíždělo.  

Tutovky se mají proměňovat

Tutovky, které měli v prvním poločase Hušbauer, Deli, Necid a další by se měly proměňovat. Slavia má problémy uvnitř vápna. Nedokáže, byť ani ze dvou metrů, pořádně proměnit šance. Z gólmana Halousky udělala stejně jako na jaře z Dúbravky, který chytal za Liberec, víceméně gólmana pro reprezentaci. Je to už alarmující a je třeba s tím začít něco dělat. Chybí klid v zakončování.  

Druhý poločas oživily až nástupy Stocha a Burena

Ve druhém poločase Slavia spousty nepřesnostmi darovala Brnu nějaké protiútoky. Slávistická defenziva byla pevná a jasně dominovala hlavně ve vzduchu. Příchody Stocha a Burena naopak hru Slavie ještě o nějaký ten level pozvedly. Slavia začala po jejich příchodu opět dominovat a začala opět hrát to, co hrála v první půli. Výsledkem byl druhý gól a následně už zápas víceméně jen kontrolovala.  

Hušbauer v laufu

Nikdo jiný si nezaslouží tolik ódy na svou adresu jako Josef Hušbauer. Slávistický špílmachr neúnavně dirigoval hru, rozdával přihrávky a přidal k tomu i špetku své tradiční bojovnosti. Třikrát skvěle pálil z dálky, jednou trefil tyč a gólmana, potřetí mu míč upláchl někam do 8. řady severní tribuny.  

Brnu by prospěla sezona ve FNL

Jednou porazit Spartu a být na hrušce. To nejde. Brno se o tom přesvědčilo. Dnes tam fungoval tým, co přijel pouze bránit v devíti lidech ve vápně a snažil se hrát na 0:0. Jenže to proti tak silné a namotivované Slavii je spíš cesta do pekel. Můžou být rádi, že Slavia spoustu dalších šancí neproměnila, jinak by odjížděli s půltuctem. Jedna sezona ve fotbalové národní lize by jim prospěla až až. Tak jako Olomouci.