Blogy

Slávistická zklamání od A: Apoel a Astana

Ondřej Zlámal | 08.12.2017
P1690503.JPG

Tohle budou fanoušci červenobílých asi ještě dlouho skousávat. Dvě evropská zklamání mají v roce 2017 pro tým z Edenu hodně podobného. Především naprosto oprávněný pocit, že český mistr měl přes oba soupeře přejít, protože to rozhodně bylo v jeho silách.

Bez branek se vyhrát nedá

V rozhodujících zápasech v Evropě vyšli svěřenci trenéra Šilhavého naprázdno. Co na tom, že si vytvořili celou řadu vyložených šancí, trefili tyčky, břevna. Fotbal se hraje na góly. V domácích duelech proti BATE, Apoelu, Hapoelu, Villarrealu a Astaně vstřelili dvě branky a to z toho ještě jednu z penalty. S takovou bilancí se jen těžko někam postupuje. Efektivita útoků, zakončení po průnicích po křídlech, proměňování vyložených šancí, údernost přímáků a rohů…může se stát, že  přijde zápas, kdy tam žádný míč prostě nespadne a potká to každý klub, ale když je těch důležitých zápasů bez gólu už moc, tak to náhoda není. Spolehlivý zakončovatel Slavii bezesporu chyběl. Ve srovnání s Plzní si každý musel všimnout i toho, jak velký je rozdíl v počtu hráčů, kteří v druhé vlně podporují útok. „Jde jenom o to přesvědčit hráče, že se musí do některých prostorů běhat,“ řekl k tomu po zápase s Luganem Pavel Vrba. Slavii tohle v některých fázích zápasů, které bylo třeba otočit, chybělo. Dlouhé pasy na přední linii mnoho pozitivního nepřinesly.

Chyby v obraně

Jiný trenér, Karel Jarolím, zase říkal, že když už se nedaří vepředu, nesmí se alespoň inkasovat. I to Slavii bohužel v klíčových momentech nešlo. Na Kypru inkasovala po deseti minutách a dvou hrubých chybách v obranné fázi, Astaně předložila obrana zpracovaný míč metr před prázdnou branku. Navíc tyto chyby přišly v ten nejhorší moment vývoje zápasu. Samozřejmě, že chyby jsou vidět nejvíc u gólmana, ale problém nepostupu v obou soutěžích je nesmyslné svádět na jednoho hráče.

Neustálená sestava

Psalo se o tom hodně po zápase v Plzni, kde Slavia nakonec padla. Do nejtěžších zápasů je třeba vyslat sehraný, kompaktní tým. Při rotaci sestavy to moc nešlo, navíc se do trenérových plánů promítala často i zranění. Jak je na tom třeba klíčový muž slávistické defenzivy Deli? Když si na tiskovce jeho spoluhráč Stoch povzdechne, že je bohužel často zraněný, něco za  tím musí být. Těžko pak defenzivu skládat jednou tak, jednou onak. Ostatně i Ngadeu-Ngadjui během svých přesunů mezi obranou a zálohou musel ztrácet ty automatické návyky. Proti Astaně jeho útočná podpora, do které se ze zálohy dostával častěji, viditelně chyběla.

Hvězdné posily

Při představování hvězdných posil Dannyho, Rotaně a Altintopa bylo uvedeno, že přicházejí zkušení hráči, ostřílení boji v Lize mistrů, kteří mohou v důležitých zápasech týmu pomoci. Neplatí to ale jen o těchto třech hráčích. S velkými nadějemi přišly do klubu také další posily. Je čas se ptát, proč právě v těch nejdůležitějších střetnutích nebyl někdo z nich rozdílovým hráčem.

Cesta k vrcholům

Cesta k trvalé účasti v Lize mistrů je trnitá, vybudování stabilně úspěšného velkoklubu určitě složité a podobná zklamání v podobě Apoelů a Astan se na ní objevují a musí se stát užitečnou zkušeností, která naopak klub posílí. Pro úspěšnost klubu je neméně důležité, aby klubové heslo o společné síle platilo za každých okolností. Slavia v nedávné době doslova vstala z mrtvých, ozdravnou rehabilitaci má za sebou. Kluby s nesrovnatelnými podmínkami a kvalitou kádru by jí neměly v Evropě vystavovat stopku na první dobrou.