Blogy

Slávistická očekávání

Rostislav Bakula | 21.07.2016
sks-tallin.png foto: CZECH 4 SPORT

Slavia už za pár hodin nastoupí k odvetě proti Levadii Tallinn. V Edenu se očekává nadprůměrná návštěva a zdá se, že nikdo z červenobílých nepochybuje; dnes večer se ve Vršovicích spustí kanonáda, která smete estonského soupeře z cesty. Výsledek z minulého týdne je zapomenut. Ale jsou tyhle (až přehnaně) optimistické vyhlídky na místě?

Předně musíme konstatovat, že by to byla ostuda, kdyby Slavia přes svého soupeře nepostoupila. Tradiční český klub chce hrát o titul, o účast v evropských pohárech a pokud to myslí vážně, soupeře téhle kategorie prostě musí porážet.

Jenže krom fotbalových kvalit hraje ve vzájemném měření sil podstatnou roli také psychika. A ta slávisty zradila už minulý týden. Proč by to mělo být dnes večer jinak? V Estonsku to bylo pro mnoho hráčů poprvé, kdy nastoupili do zápasu evropského poháru. Dobrá, dá se to omluvit. Jenže stejně tak to bude pro mnohé z nich dnes večer poprvé, kdy nastoupí před solidně zaplněnými domácími ochozy. A ty budou mít ta nejvyšší očekávání.

Nejsem zkrátka pevně přesvědčen o tom, že za pár hodin vyběhnou do útoku (poprvé společně) Milan Škoda a nizozemský rychlík Gino van Kessel a všechno najednou bude šlapat. Rád bych se mýlil a založil si tenhle "sýčkovací" blog do šuplíku "mýlil jsem se", ale nemyslím si, že dnes večer čeká Slavii tak lehký úkol, jak se všichni tváří. Zápas totiž hraje i soupeř a ten cítí šanci na senzaci. A co takový podceňovaný tým může dokázat jsme mohli vidět třeba na nedávném evropském šampionátu...

Budu však věřit, že hráči i realizační tým Slavie svůj úkol zvládnou a naplní očekávání. Byla by to bezesporu ta nejlepší injekce před startem nové sezóny. Pro fanoušky, hráče i celý klub.