Blogy

Slavii táhnou dolů ztráty z Edenu

Ondřej Zlámal | 14.03.2015
P1150525.JPG foto: CZECH 4 SPORT

Na podzim František Ringo Čech na chodbě stadionu vykřikl v euforii po vítězství nad Plzní slovíčko „mistři“. Jeho oblíbenci měli za sebou tři výhry v Edenu – nad Libercem 4:1, nad Ostravou 3:1 a právě nad Plzní 1:0. Určitě netušil, že co se týká domácích tříbodových zářezů, bude s euforií útrum.

Statistika nuda je, cenné údaje se ale najdou snadno. V dalších sedmi domácích zápasech slávisté vyhráli jen nad Příbramí 3:2. Dostali patnáct branek, ani jednou neudrželi čisté konto. Celkem na svém stadionu svěřenci trenéra Beránka inkasovali sedmnáctkrát – to je nejvíc z celé ligy! I brankáři posledního Hradce dostali pod lízátky o branku méně.

Pokud chtějí sešívaní nahoru tabulkou, musí právě tahle čísla změnit. Domácí body jsou základ úspěchu, v jakékoliv lize.

Přitom podpora, jakou se jim od fanoušků dostává, by se neztratila ani ve věhlasnějších soutěžích, než je Synot liga. Zaplněná Tribuna Sever je vytrvale žene dopředu, musí to být hotový zážitek proti ní útočit, když vím, jak velkou euforii každá povedená akce vyvolá.

Přišlo mi, že dobrým příkladem toho, proč to červenobílým doma výsledkově nejde, byla 37. minuta zápasu s Boleslaví. Slávisté do té doby nebyli lepším týmem, hosté je přehrávali, měli míč. Po dvou standardkách však Zmrhal a Kenia vybojovali náskok 2:0. Protřelejší tým by na takové vedení, které přichází proti proudu hry, uměl reagovat lépe. Změnil by rytmus, dokopal poločas a nechal soupeře v kabině patnáct minut přemýšlet o tom, že to asi dneska nedopadne.

To slávisté stihli soupeře postavit na nohy raz dva. Dva nedůrazné zákroky v obraně, volní hráči na hranici vápna se spoustou času zamířit a s veselou šli do kabiny hosté. Jak potvrdil i Tomáš Wágner, po přestávce z ní vycházeli také s chutí zvítězit, nikoliv něco udělat s dvoubrankovou ztrátou.

Je dobře, že se v Edenu hrají atraktivní zápasy, které se hlavně nezúčastněným divákům líbí. Co ale naplat, jestli chtějí slávisté doma bodovat, budou muset také přemýšlet o tom, aby tolik branek k vidění nebylo.  Obranná fáze, zákroky brankářů, bránění standardek, zachytávání protiútoků soupeře. Jestli se to nezlepší, tak to aby pomalu zase na Slavii začali kontrolovat tabulku pod sebou.

 

Posledních sedm domácích zápasů Slavie:

Brno 1:3

Sparta 0:2

Jablonec 1:1

Příbram 3:2

Hradec 1:1

Teplice 2:2

Mladá Boleslav 3:4