Blogy

Slavia začala svůj restart

Ondřej Zlámal | 08.01.2016
P1400399.JPG foto: Ondřej Zlámal

Není to tak dávno, ani ne dva roky. 1. června 2014 Slavia prohrála na Baníku 0:2. „Jedinou dobrou zprávou je, že jsme se zachránili,“ krčil rameny tehdy nizozemský kouč Alex Pastoor, který pak přiznal, že na to, jak jeho svěřenci na hřišti hrají, nemá skoro žádný vliv. Slavný český klub nezahučel do druhé ligy jenom shodou okolností. Jeden z fotbalistů pak prý ani nerespektoval pokyny a tým opustil bez jakéhokoliv svolení a odjel domů. Totální chaos.

Slavia v té chvíli byla na bodě mrazu. A do světa se dostaly další detaily ekonomického stavu klubu, kterému hrozilo insolvenční řízení a historický pád z fotbalové scény. Zpětně získané informace o tom, jak vážná situace byla, ještě předčí ty nejhorší fanouškovské obavy – Slavia by byla bez nového investora doslova rozcupována na kusy.

Příchod nového majitele, společnosti CEFC, musí některým sešívaným příznivcům připomínat otočení prstenem z pohádkového seriálu Arabela. Zastavení krizové situace, vyrovnání letitých dluhů, změna struktury.

Po této fázi přichází restart. Do týmu zamířili noví hráči. Stejně jako v době 90. let se dokonce Slavia přetahuje o posily se Spartou, to mladší fanoušci ani nemohou pamatovat. Ty tam jsou vzpomínky na fotbalisty, kteří po červenobílém dresu sáhli, protože chtěli obnovit svoji kariéru po zranění nebo velké herní pauze, typickým příkladem tohoto období je třeba Martin Fenin.

Z řad fanoušků zazněl i varovný hlas, že hektické posilování připomíná rok 2009 a rozcupování mistrovského týmu, po kterém přišel logicky Tiraspol a strmý sešup. Také to ovšem může připomínat dobu na podzim 2007, kdy do kabiny během několika dnů nastoupili Šmicer, Tavares, Belaid, Brabec, Ivana, Šenkeřík a další.

Sympaticky znějící prohlášení, že se Slavia posiluje na příští sezonu, jsou jedna věc, realita bude ale jiná. Tlak ze strany fanoušků a médií bude po takovém přestupním období okamžitý. Konkurence v týmu bude velká a všichni budou chtít hrát. O to víc je škoda, že červenobílí už zvládli vyletět z MOL Cupu, kde by se v řadě těžkých utkání mohl vytížit celý kádr.

Slavia zahájila svůj restart a buduje nový tým. Počet posil na jednu stranu může někoho zarazit, ale asi ne toho, kdo viděl řadu podzimních domácích zápasů a přemýšlel o tom, zda tento tým má na to, aby se prosadil v Evropě. V tom je situace oproti roku 2009 jiná, tehdy se rozprášil na všechny strany mistrovský a funkční tým.

Fotbal se těžko předpovídá, i když se o to každý rád pokouší. Soupeři budou proti změněné Slavii hrát jinak takticky, budou mít ještě vyšší motivaci. Nové osobnosti si budou hledat své místo a musí si udržet formu i v novém prostředí. Jejich přínos a správnost výběru a výše investic ověří až ligové souboje o ostré body nikoliv novinářské rozbory. Dá se čekat, že Slavia bude potřebovat trpělivost a čas a projde si ještě ožehavými zkouškami.

Přesto všechno je její návrat do hry dobrou zprávou pro celý český fotbal. A to musí uznat i ti, kdo se naoko těšili na to, že zmizí z fotbalové scény nadobro.