Blogy

Slavia vydřela cenné vítězství, na průběh se nikdo ptát nebude

Ondřej Zlámal | 30.10.2020
P1960954.JPG foto: Ondřej Zlámal

Hláška o bodech, na kterých záleží nejvíc, už dávno zlidověla. Má platnost i pro Slavii po zápase UEFA Evropské ligy proti Leverkusenu. Po izraelské blamáži potřebovala doma zabodovat naplno proti bundesligovému soupeři - a to se povedlo. Na zbytek se historie ptát nebude.

Trenér Trpišovský zamíchal sestavou tak, že si reportéři na stadionu nevěřili, že je nechce stejně jako soupeře obalamutit. Lingr v útoku, Masopust na beku a kdo ví, jak to bude v záloze. Hovorka na střídačce. Své triumfy chtěl kouč z Edenu vytáhnout asi až během hry.

Do červené karty byl Leverkusen lepším celkem, vypadalo to, že hru ovládne. Pak ale přišel nesmyslný zákrok Bellarabiho na půlce hřiště a hosté šli do deseti. Obraz hry se změnil. „Útočili jsme do plných, a to nám moc nejde,“ popsal nečekaný průběh David Zima.

A slávisté se trápili. V řadě situací, kdy nebyly ani pod tlakem, kazili přihrávky, posílali míče do autu i z několika kroků. Vypadalo to, že soupeř bude s bezbrankovou remízou spokojený.

Pak ale z lavičky vstali Olayinka a Stanciu. Olayinkovi hra na už unavenější obranu svědčila, vybojoval penaltu. Tu ale Stanciu zahodil a navíc ještě zazdil dorážku, kterou lze považovat za další obrovskou šanci. S mnoha týmy by taková situace zamávala.

Slávisté ale ve svém snažení neustávali. Stanciu nakonec nahrál na branku z rohového kopu, kdy právě Olayinka poslal míč do sítě. Obránce mu přitom přerazil vysokou nohou nos – tenhle bezohledný zákrok zůstal zcela bez povšimnutí. Protože Slavia už prostřídala pět hráčů, musel nigerijský křídelník dohrát zápas, navíc zaskočit na kraji obrany.

Slávisté navíc přežili i obrovskou šanci soupeře, kdy se dostal za obrannou linii červenobílých Amiri. A byl konec. Tři body zůstaly v Edenu. „Budujeme za pochodu nový tým,“ uvedl ve svém tradičně důkladném komentáři Trpišovský po zápase. Takové budování skřípe, navíc, když jako jediná ligová soutěž v Evropě FORTUNA:LIGA stojí.

Takové výhry ale při tomto úsilí mohou být hodně užitečné.