Blogy

Slavia demonstruje sílu a kvalitu svého kádru

Miroslav Kindel | 02.09.2018
Tribuna Sever2.jpg foto: Ondřej Zlámal

V sobotním šlágru fotbalové ligy se děly věci. Fotbalová Slavia porazila mistrovskou Plzeň na svém domovském stánku výsledkem 4:0, co všechno se ale v zápase jinak událo?

Skvělý zástupce Kúdela
Často se probíralo, kdo ubrání Krmenčíka. Simon Deli do zápasu nastoupil se sebezapřením. Na začátku Krmenčíka dvakrát zvládl ubránit, jednou ovšem za cenu faulu, což hlavní sudí Ardeleánu naprosto přehlédl a měl se pískat trestňák. Pak ovšem zdravotně nevydržel a musel střídat. Jeho zástupce na postu stopera Ondřej Kúdela vlétl do zápasu rovnýma nohama a odehrál fantastický zápas. V prvním poločase si poradil s jakýmkoliv nákopem na Krmenčíka a dovedl ho také minimálně třikrát v souboji jeden na jednoho obejít a vykouzlit výbornou rozehrávku směrem k Součkovi. Odehrál skvělý zápas a jen se ukazuje, že kritici, kteří mu po přestupu nemohli přijít na jméno, se spletli.

Excelentní výkon Tomáše Součka
Že je plzeňský Milan Petržela rychlonožka a jeden z nejrychlejších hráčů v české lize? To už podle všeho dávno neplatí. Tomáš Souček kromě dvou gólů zaujal i výbornými sprinty dozadu. Využíval i nadstavbu v podobě výborné rozehrávky, která se stala včera největší pozitivem hry červenobílých. Po prvním gólu Slavie nastala akce, kdy Plzeň uháněla do brejku a rychlonožka Petržela měl doběhnout až k bráně. Ovšem to by nebyl Souček, který ho neuvěřitelně dosprintoval, zachytil a posléze mu naprosto čistě sebral míč, při kterém mohla jít Slavia opět do nebezpečného útoku.

Probuzení Zmrhala
Hodně věcí se v týdnu probíralo ohledně nominace reprezentačního áčka. Trenér Karel Jarolím prohlásil, že Jaromír Zmrhal měl jiné než zdravotní problémy. V sobotu ale ukázal, že ani ty jej nezastavily. Odehrál zápas, ve kterém dokázal nejenom výborně zaútočit, ale vypomáhal Bořilovi při bránění. Zásadním a zlomovým okamžikem jeho formy ve včerejším utkání byl hlavně parádní centr na Tomáše Součka u prvního gólu Slavie. Výborně přebíral i Řezníka s Petrželou a posouval Bořila většinou do rychlých brejkových situací.

Plzeňská hra po vyloučení v troskách
Prvních 20 minut ze strany obou týmů vypadalo spíš jako šachová partie, než jako otevřený fotbal. Oba týmy hrály maximálně po vápno a nedokázaly úplně zakončovat své ofenzivní akce. Po vyloučení Hubníka se hra Plzně ale sesypala úplně. Slavia najednou měla více prostoru a Plzni docházel dech. Ano, hrát v 10 bez míče a jen běhat, není vůbec jednoduché, ale slávistický dominantní výkon nelze tímto nijak snižovat.

Taktická strategie Jindřicha Trpišovského
Zápas s Plzní měl ukázat možnosti současné Slavie. A ukázal. Sílu a kvalitu kádru. Jindřich Trpišovský dokázal po prohře s Jabloncem tým vrátit psychicky na úplně jinou vlnu. Herní styl, jakým se Slavia včera prezentovala neměl daleko k onomu pověstnému totálnímu fotbalu. Slavia výrazně i v jedenácti hráčích na obou stranách začala postupem času vysouvat obranu víc a víc dopředu. Ve většině případech bývali vzadu pouze dva stopeři Slavie a beci se zapojovali do ofenzivy. Trpišovský našel řád. Vymazal křídelní prostory Plzně podobně jako během jarního zápasu. Našel strategii, která se proti Plzni může výrazně uplatňovat. Například levačka Martina Zemana vyšla bodově úplně naprázdno.

Zápas měl emoce
Jestli máte právě k večeři tatranky, nejprve se ujistěte, že nejsou od jednoho z plzeňských hráčů. Po včerejšku je má na talíři pomezní rozhodčí. Slavia zápas zvládla i emočně. Mentální stránka rozhodla. Nepůsobila frustrovaně. Naopak Plzeň pochopila, že není jednoduché ochutnat medicínu, kterou využívala proti jiným. Po vyloučení Hubníka se na sudího Ardeleána vrhlo rovnou sedm hráčů Viktorie včetně samotného Hubníka. Ono se není čemu divit. Pravděpodobně se v dnešním fotbale lokty hraje.

Přesný a výborný sudí
Rozhodčí Petr Ardeleánu až na jednu chybu a dvě chyby pomezního obstál podle mě na jedničku. Hru nekouskoval, naopak ve většině případech ponechával týmům výhodu a hra mohla dál pokračovat. Řešil jen vážné příležitosti. Klobouk dolů. Vážně. Kdyby sudí pískali podobně jako Ardeleánu včera, tak nemusí v české lize docházet k různým zajímavým konspiracím, které však naši ligu doprovází a doprovázet budou. Obě penalty nařídil správně. Celkově byl přesný. Víc chyb udělali pomezní.