Blogy

Slavia a Plzeň pojedou na titul

Miroslav Kindel | 20.07.2018
vodeo.jpg foto: Ondřej Zlámal

Po 55 dnech se vrací nejvyšší fotbalová soutěž. V nové sezoně tentokrát s názvem Fortuna liga. Fanoušci se nemohli dočkat. Opět uvidí své miláčky na stadionu, budou jim fandit, zpívat chorály a nebo také je sledovat u televizních obrazovek.

Liga zažije poprvé nadstavbu
Fotbalová liga hlásí navíc do letošní sezony novinku v podobě nadstavby. Odehraje se 30 kol a 5 zápasů navíc. Týmy hrající play-off o Evropskou ligu budou mít ještě o dva zápasy navíc. Stejně tak týmy na 14. a 15. místě, kteří si to o záchranu ligy rozdají s těmi, co o ligu bojují z druhé ligy. Podle mého názoru je dobře, že se liga přiklonila k takovéto věci, ale vyvstává otázka, jestli je celý model spravedlivý. Přihlédněme k tomu, že pro týmy v lize bude výhodné skončit na sedmém místo šestého místa. Může to zavdávat ke spoustě spekulacím, ale doufejme, že žádné nenastanou. A podle mého názoru se měly řešit termíny. Ovšem, není jak. Situaci komplikují i reprezentační přestávky, ale je chybou, že se bude hrát v prosinci a únoru, kdy budou mrazy.

Zlatá Slavia nebo Plzeň?
Kdo získá ligový titul? Stejně jako ve více případech, tak i tady musím podotknout, že ligu vyhraje jeden z těchto dvou týmů. A bude to ten, který zachytí nejlépe začátek sezony. Plzeň má oproti Slavii nespornou výhodu, že na začátek nebude mít náročný program. Zato Slavia bude muset hrát předkola Ligy mistrů. Pokud ale Slavia na úvod zvládne dvě soutěže najednou, může se stát horkým aspirantem na zisk ligového primátu. Věkově má vyrovnaný kádr složený významně z hráčů, kteří působili i v mistrovském týmu Jaroslava Šilhavého. K velké obměně nedošlo. Dá se čekat tuhý boj. Plzeň stejně jako každý rok neposilovala bezhlavě. Rozumně doplnila na postech, kde potřebovala. Na druhou stranu některé její hráče už podle mě dohání věk a nebude to ta mašina, která minulý podzim vyhrávala vše. Do jisté míry bude zajímavé sledovat, jak se vyvinou spekulace ohledně slávistického vedení a také, jak se každý vyrovná po svém s kauzou Pavla Buchy. Jedno je jisté. Slavia potřebuje klid, který Plzeň ve svém vedení a kádru má. Až na občasné naháče, jako na filmovém festivalu v Karlových Varech. Po příchodu Petera Olayinky, který v mých očích bude pro Slavii rozdílovým hráčem ofenzivy, si mírně dovolím favorizovat Slavii.

Jablonec pod Radou opět silný
Nahoře by se měl pohybovat i silný Jablonec, vedený protřelým lišákem Petrem Radou. Jablonec v podstatě udržel všechny své opory včetně Jovoviče a Masopusta. Odešli mu jen Zelený s Pernicou. Jablonec by rád navázal na atraktivní fotbal z jarní části sezony. A pokud se to podaří, tak by ho ligový bronz neměl minout. Od Jablonce očekávám, že se do mistrovské skupiny doopravdy podívá. Nemá žádné výraznější problémy. Slabinou snad může být levá strana, kde by  dle mého názoru asi měl Jablonec posílit. Odchod Jaroslava Zeleného do Slavie musel být pro Petra Radu citelnou ztrátou.

Bezradná Sparta
Opakuje se to vlastně snad třetí sezonu a i tentokrát bych si dovolil tvrdit, že Sparta bude bezradná. Zprávy ze sparťanského tábora pro sparťany nejsou nikterak příznivé. "Kde je ten systém, já ho nevidím!" a "Budeme už něco hrát, nebo to bude zase prů...?!" Přesně tyhle otázky se honí sparťanskému fanouškovi hlavou už delší dobu.
Tým pod vedením Pavla Hapala nevykazuje za poslední půlrok žádný znatelný progres. Herně tým strádá. Pomoci by měly nové posily Chipciu a Radakovič. Otázkou je, jak rychle si Chipciu zvykne na českou ligu a na netradiční post pravého beka, kde odehrál jen hodně malinký zlomek zápasů. Stejně tak je velmi troufalé tvrdit, že je takový Nicolae Stanciu na křídle platný. Není. Góly ze standardek nejsou vše. Jsem příznivec předělávání hráčů na posty, kterými zacelí díru v sestavě, ale ne za každou cenu. U mladých hráčů budiž, ještě se můžou vyvíjet a zdokonalovat se. Být univerzální. Ale u hráče, který se blíží ke třicítce už nemá jakékoliv předělávání hráče smysl.
Sparta bude strádat. Její herní výkony a výsledky v přípravě optimismem sparťanské fanoušky do nové sezony nenaplnily. A tipuji, že na poslední chvíli proklouzne do mistrovské části nadstavby. Jen o fous unikne prostřední skupině.

Boleslav se zvedne a Bohemka bude nahoře
Minulá sezona byla pro Škodováky velmi strašidelná. Do poslední chvíle se třepali, jestli ligu zachrání. To se jim povedlo. Tato sezona by měla být už o poznání klidnější. Boleslav vede trenér Jozef Weber, který naposledy vedl úspěšně Karvinou. Pod jeho vedením se Boleslav zvedne a tentokrát bude hrát o poháry. Stejně tak očekávám dobrou výkonnost týmu od protinožců. Martin Hašek se v minulé sezoně stal velkou trenérskou kometou. Bohemka neoslabila nijak výrazně, přivedla další nadějné fotbalisty, se kterými ligu bude hrát. Bohemka sice možná nezachytí začátek, ale postupem času její výkony budou gradovat. Prostřední skupina o Evropskou ligu je pro ni jednoznačně dosažitelná, ale podle mě bude Bohemka pomýšlet na skupinu o titul.

Opava nebude hrát o záchranu
Do první ligy se vrátily Opava s Příbramí. Ač bude Opava hrát na začátku mimo svůj domácí stadion a bude hrát v azylu v Brně, tak tvrdím, že o záchranu hrát nebude. Prostřední skupina se jeví jako reálná. Opava předváděla ve druhé lize vynikající fotbal a její trenér Roman Skuhravý bude určitě chtít, aby to tak bylo i v první lize. První příležitost, jak se chytit, má na Spartě. Na té Spartě, která by jinak dle všech předpokladů a sázkových kanceláří měla Opavu porazit zcela jasně. Já si to nemyslím.

Chovanec šéfem rozhodčích
Novým šéfem rozhodčích se stal Josef Chovanec, bývalý GSM pražské Sparty a glosátor českého fotbalového prostředí. Tato zpráva rezonovala médii několik dní po konci sezony 2017/2018. Listkiewiczův konec nebyl ale nikterak překvapivý, jelikož se o tom mluvilo v médiích. Nástup Chovance je ale překvapivý. Podle mého názoru by neměl v komisi zasedat člověk, který je spíš trenér a nemá žádnou zkušenost s funkcí rozhodčího. Tudíž nemůže být ani jejich předsedou. Čas sice ukáže, ale bohužel nemám pocit, že byť jen svými výroky zavdává důvod, aby se KRFAČR začalo věřit. Spíše naopak.

Video na třech zápasech kola
Fotbaloví rozhodčí budou mít vítanou pomoc v podobě videa i v letošní sezoně. Tentokrát bude na třech zápasech kola, které bude vysílat sportovní kanál O2 Sport. Výrazný pokrok oproti minulé sezoně. Byl bych velmi rád, kdyby se postupem času rozšířilo do vícero zápasů v lize. A můj názor k videu? Jsem PRO video. Všichni jsme si všimli, jak fungovalo video na nedávno skončeném mistrovství světa ve fotbale. Tam se video moc neosvědčovalo, přesto bylo vidět, že v Česku se s videem umí zacházet rozhodně lépe. Pokud se v Česku nebudou přes video řešit malichernosti, mohlo by to být dobré a velmi zajímavé. 

Návrat pořadu ODEZŘENO
V nové sezoně také chystám návrat pořadu Odezřeno, který bude pravidelně vycházet na webu Deníku Sport. Jak ale probíhá celý proces práce? Když začíná fotbalové utkání, sepíšu si na papír soupisky obou týmů v přímém přenosu. Do svého druhého sešitu, který mám pokaždé připravený, posléze napíšu čas události - jméno hráče - druh hlášky. Ovšem druh hlášky si píšu pouze tehdy, pokud vím hned napoprvé a přesně, co daný hráč na hřišti povídal. Pokud nevím, jednoduše se posléze podívám na internet a snažím se odezírat ze záznamu, kde si můžu nastavit čas události dle libosti. Kontrola probíhá většinou za celé kolo. Odezřu a napíšu. Celá práce za jedno kolo většinou trvá 5-6 hodin. A to celkově. V jednom večeru ze dvou zápasů se to dá udělat i za 2 hodiny. Potom jsou hlášky a celý můj výtvor zaslaný redakci Sportu k dabingu, kteří už svou práci udělají. Potom je díl vyrobený i s malým doprovodným komentářem reportérky. 

Tabulka Fortuna ligy - tipovačka:
1. Slavia
2. Plzeň
3. Jablonec
4. Olomouc
5. Sparta
6. Bohemians
7. Boleslav
8. Baník
9. Dukla
10. Opava
11. Liberec
12. Teplice
13. Slovácko
14. Zlín
15. Karviná
16. Příbram