Blogy

Skutečný Pepik Hnátek?

Rostislav Bakula | 05.02.2015
stoke-city-fc.png

Myslím, že mezi fotbalovými fandy se asi nenajde nikdo, kdo by neznal seriál Okresní přebor. A stejně tak se nejspíš nenajde nikdo, kdo by neznal legendární postavu Pepika Hnátka. Trenéra a srdcaře Slavoje Houslice, který měl jedno neobvyklé posmrtné přání. Nechat svůj popel rozprášit na středovém kruhu houslického hřiště.

Možná vám zápletka úvodního dílu zmiňovaného seriálu přišla trochu přitažená za vlasy. Ale vězte, že realita je ještě daleko divočejší! Pravda, ne na malé české vesničce, ale v Anglii. V takřka čtvrtmilionovém městě Stoke.

Tady ke svým zápasům anglické Premier League nastupuje druhý nejstarší fotbalový klub světa - Stoke City FC. Založený byl už v roce 1863 a kdo ví, možná to byl právě tenhle klub, kdo dodal tvůrcům námět k zápletce první epizody Okresního přeboru.

Pod středovým kruhem stadionu, který byl slavnostně otevřen v srpnu 1997, je totiž pohřbený popel legendy klubu Sira Stanleyho Matthewse. Prvního fotbalisty, který byl do rytířského stavu pasován ještě za svého života.

Zemřel ve věku 85 let 23. února 2000 a v ulicích města se s ním rozloučilo na sto tisíc fanoušků. V neděli 1. února by se dožil sta let. Jeho příběh budiž důkazem, že klubismus může sahat až za hrob.